BB King

”Den störste har gått bort”

Av: 

Natalie Demirian

MUSIK

Gick bort i sömnen

En legendar har gått ur tiden.

BB King har dött i Las Vegas, säger hans advokat Brent Bryson till AP.

Han blev 89 år gammal.

Blueslegendaren BB King har dött.

Hans advokat Brent Bryson säger till AP att BB King dog stillsamt i sömnen i sitt hem i Las Vegas på torsdagsnatten, amerikansk tid.

BB King, eller Riley B King som han egentligen hette, föddes 1925 i Mississippi. Han var en av de största och mest betydelsefulla bluesgitarristerna någonsin. Bland Kings mest kända låtar finns ”The thrill is gone” och ”Sweet little angel”. Han har varit en stor inspirationskälla för andra världsstjärnor, däribland Eric Clapton och Beatles-gitarristen George Harrison.

Släppt över 50 album

BB King släppte över 50 album och var invald i både Rock and roll Hall of Fame, 1987, och Blues Foundation Hall of Fame. Musiktidningen Rolling Stone rankade en gång BB King på tredjeplats över de 100 bästa gitarristerna genom tiderna, strax efter Jimi Hendrix och Duane Allman. Så sent som 2009 fick han sin 15:e Grammy, då för albumet ”One kind favor”.

King led sedan flera årtionden tillbaka av diabetes och hade nyligen behandlats på sjukhus. I början på maj stod följande meddelande på hans officiella hemsida:

”Jag får palliativ vård i mitt hem i Las Vegas. Tack för alla era välgångsönskningar och böner”.

Förra året ställde han in de sista konserterna på sin turné eftersom han blivit sjuk.

Han blev 89 år gammal.

Fick polarpriset

2004 belönades han med svenska Polarpriset och besökte då i samma veva Tomas Ledins hem för att signera en gitarr som auktionerades ut.

– Det är väldigt tråkigt att höra att han gått bort, men samtidigt så var det inte oväntat. Jag har hört att han varit i dålig form. Jag såg en konsert med honom för något halvår sedan utanför New York där han inte alls var stark och han satt ner under större delen av konserten, säger den svenska artisten.

Hur var det att träffa honom?

– Det var en väldigt ödmjuk, generös och närvarande person som bjöd mycket på sig själv, säger Tomas Ledin.

”Viktigaste stilbildaren”

Blues- och soulmusikern Sven Zetterberg säger att det är en sorgens dag.

– Den störste har gått bort. Nästan ingen annan artist har betytt så mycket för mig. Jag såg honom live första gången i slutet på 60-talet och från det ögonblicket ville jag bli gitarrist.

Han säger att BB King var den viktigaste stilbildaren när det gäller bluesgitarr.
– Det hade till exempel inte funnits någon Eric Clapton om det inte varit för BB King. Knappast någon elektrisk bluesgitarrist överhuvudtaget. Han influerade även rockgitarrister och i till exempel hårdrock och heavy metal-gitarristernas spel hör man tydliga spår av BB Kings skalor, strängböjningar och vibrato. Han betydde lika mycket för elgitarren som Louis Armstrong för trumpeten.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut!

Webhallen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

BB King

Tomas Ledin

Polarpriset