Zara Larssons tal till näthatare: ”Vill du fortfarande se mitt lik?”

avRebecka Ljung

MUSIK

Efter hoten och hatet – talar till trollen i ”Sommar”

1 av 7

Zara Larsson är tidernas yngsta sommarpratare i P1.

Hon passar på att tala direkt till näthatarna och -hotarna.

– Jag gör inte mig själv till ett offer. Jag är ett offer för den sexism som finns.

– Jag är inte rädd för döden ... Jag är rädd för att ligga där rutten och bli bortglömd, och att livet bara fortsätter utan mig ... Jag tänker bli odödlig. På riktigt, alltså ... Jag vill bli en legend, som Elvis Presley,

Ungefär så inleder Zara Larsson sitt sommarprat i Sveriges Radios P1 i dag.

17-åringen drömmer om att sälja 40 miljoner album, ha sitt eget skivbolag, bli multimiljardär och rädda världen.

Översköljs av näthat

Just nu kan hon i alla fall stoltsera med att vara den yngsta sommarprataren någonson – och en av landets mest omtalade artister.

Efter sina feministiska uttalanden Zara Larsson fått utstå kritik, hat och hot i mängder. Och det tar hon naturligtvis upp i sitt program.

Bland annat har artisten en klar teori om varför näthatarna siktar in sig på henne.

– I 99 fall av 100 är det för att jag är en högljudd och ung feminist som vägrar be om ursäkt för att jag tar plats ... Jag vägrar att ta skit från män.

”Hatar machokulturen”

För majoriteten av de som önskar att se mig mördad eller våldtagen är just vuxna män, säger Larsson och fortsätter:

– Det handlar många gånger om att en kvinna, speciellt en ung en, ska tystas ned. Inget och ingen ska få störa den manliga friden.

Zara Larsson använder en stor del av sommarpratet till att förklara feminism, patriarkat och machokultur.

– Jag hatar machokulturen, för det är ett skevt ideal som killar känner sig tvungna att leva upp till. Jag hatar machokulturen för att den uppmuntrar vill våld, säger hon i P1.

”Du begår ett brott”

I etern riktar sig Larsson rakt ut till hatarna, och påminner om att hoten som vissa slänger iväg mot henne inte bara kan såra, utan också är olagliga.

– Du som tycker att jag är äcklig och borde dö… Du får tycka det. Det finns ingen lag som håller koll på människors tankar eller vad du och din kompis pratar om i fikarummet när ingen är där. Men när [du] publicerar det nånstans så begår du ett brott.

Diskuterar ordet ”offer”

Zara Larsson har blivit kallad ”fjortis” av artisten Günther. Men många ord som skickas till henne i sociala medier är betydligt värre. Ett som hon väljer att lyfta upp i radion är ”offer”.

– Ofta får jag läsa att jag ska sluta göra mig själv till ett offer. Men jag gör inte mig själv till ett offer. Jag är ett offer för den sexism som finns, och det finns inget svagt med att erkänna det … Det är aldrig offrets fel, konstaterar hon.

”Vill du fortfarande våldta mig?”

”Manshat” reder Zara Larsson också ut under sina 90 minuter. Och hon riktar sig än en gång, hårt, mot sina näthatare.

– Jag vill att du som lyssnar ska förstå att jag inte hatar män eller killar som individer … Jag vill att du som lyssnar ska förstå att manshatet är riktat mot patriarkatet och machokulturen. Om du har förstått detta – vill du fortfarande våldta mig? Vill du fortfarande slå ihjäl mig? Vill du fortfarande se mitt lik?

Larsson tackar alla som har backat henne den senaste tiden och har något att säga till killar och män som kanske känner sig orättvist utpekade.

– Jag är ledsen att jag misstänkliggör dig bara för att du råkar vara man, och är ute och går på samma ställe som jag. Men jag har tyvärr inte råd att chansa.

ARTIKELN HANDLAR OM