Liverecensioner

Sång stark som stål

Av: 

Håkan Steen

MUSIK

Ren och skär lyx att se First Aid Kit i Sverige igen

Efter ytterligare några vändor runt pop­världen, med ännu mer stjärnglans i bagaget, kommer First Aid Kit hem för en lite ­längre Sverigeturné.

Det känns som ren och skär lyx.

Det verkar kul att ­vara First Aid Kit just nu. Den som följer dem i sociala ­medier får en strid ström av digitala vykort från olika delar av världen. De blir ­nominerade till Brit Awards, hänger med Judi Dench i en BBC-studio, sjunger R.E.M.:s ”Walk unafraid” med Peter Buck i en skog i Portland och ­poserar med Reese WitherspoonEllen De­Generes talkshow.

För att bara ta några ­händelser från de senaste veckorna.

Att de i det läget styr sin till synes ständiga turné hem till Sverige för tolv gig på lands­orten är inte bara sympatiskt. Det känns de facto som rena lyxen.

Mer närvaro

Sedan jag senast såg First Aid Kit, i somras har de nämligen samlat på sig ­ännu lite mer närvaro och kosmopolitisk karisma.

Klara och Johanna ­Söderberg besitter nu den sortens sällsynta självklarhet på scen som man bara kan turnera sig till. Det märks både i hur de för sig och hur de ­låter.

Intim stämning

Stämsången i ”This old routine” eller ”Shattered & hollow” är stark som stål. Gamla ”Ghost town” gör de som vanligt helt utan förstärkning och byter New York mot Linköping i ­texten. Stämningen blir så intim och familjär att resten av showen nästan framstår som en spontanspelning på en fest.

Har ni chans att se First Aid Kit på den här Sverige-svängen ska ni ta den.

Det lär rimligen dröja innan de gör något liknande igen.

Här kan ni se First Aid Kit:

Gävle 9/2, Huskvarna 10/2, Luleå 12/2, Umeå 13/2, Uppsala 14/2, ­Västerås 16/2, Norrköping 17/2, Karlstad 19/2, Örebro 20/2, Malmö 21/2, Eskilstuna 22/2.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Liverecensioner