”Jag minns fortfarande känslan av att vara mobbad”

Tidigare In Flames-medlemmen Peter Iwers om mobbning, nättroll och nytt musikprojekt

avSofia Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Patric Ullaeus
Hårdrockmusikern Peter Iwers är aktuell med antimobbningsprojektet Artists United Against Bullying och låten ”Hero”.

Hårdrockmusikern Peter Iwers minns mobbningen i grundskolan som om det var i går.

Nu vill han hjälpa andra utsatta genom projektet Artists United Against Bullying och låten ”Hero”.

– Jag blev slagen, retad och åsidosatt under flera års tid. Det var över 30 år sedan men det känns fortfarande.


När musikern Peter Iwers, tidigare medlem i hårdrockbanden In Flames och Cyhra, ser tillbaka på sin barndom kommer minnena tillbaka.

Åren av psykisk och fysisk mobbning i mellanstadiet.

Hur han bävade inför att gå till skolan eller duscha efter gympan. Den olustiga ovissheten över vad skolans mobbargäng skulle utsätta honom för. Och skammen och rädslan som hindrade honom från att söka hjälp.

– När jag ser på gamla kort på mig själv ser jag en tunn och utmärglad kille med påsar under ögonen. Jag skulle vilja gå tillbaka i tiden och säga: ”det kommer att ordna sig” till honom.

För Peter blev räddningen att byta skola.

– När jag kom till en ny miljö kände jag mig äntligen fri. Och till slut hittade jag min egen identitet och blev stark i mig själv. Men jag minns fortfarande känslan av att vara mobbad.

Kallades för ”sell-outs”

Även i vuxen ålder har Peter bevittnat olika former av mobbning.

Under sin tid som basist i In Flames fick han och övriga bandmedlemmar sin beskärda del av nättroll, hat och drev.

Inte minst på grund av att bandet gradvis förändrade sitt sound och gjorde sin melodiösa dödsmetall mer lättillgänglig, vilket fick en del fans att bli upprörda.

– Vissa gick till personangrepp, andra anklagade oss för att vara ”sell-outs”. Visst blev man sårad ibland, men det var bara att ta på skygglapparna och köra på. Och finna tröst i att vi gjorde musik som kändes bra för oss.

”Behöver inte vara en hjälte”

Sedan ett par år tillbaka driver Peter projektet Artists United Against Bullying, AUAB, tillsammans med funkgitarristen Paulo Mendonca.

I dag släpper de låten ”Hero”, tillsammans med musikerna Fredrik Stenberg, Anton Roos och Jeff Scott Soto, på samtliga streamingtjänster.

– Eventuella intäkter kommer att återinvesteras i projektet så att vi bland annat kan åka ut och föreläsa i skolor. Det är planen åtminstone, förklarar Peter innan han går vidare med att resonera kring låttextens innehåll:

– Min tolkning av låten är att man inte behöver vara en hjälte för att hjälpa till. Vi måste alla bli bättre på att säga ifrån när vi ser en medmänniska bli illa behandlad.

Det låter som att ”Hero” i mångt och mycket handlar om civilkurage?

– Ja, precis! Men jag tror att många inte vågar agera på grund av rädsla och osäkerhet. Det är min gissning i alla fall.

Vad hoppas ni kunna åstadkomma?

– För mig har musiken alltid varit en sorts tillflyktsort. Under åren då mobbningen pågick kunde jag färdas bort till en annan värld när jag till exempel lyssnade på en skön Iron Maiden-skiva. Kanske kan vår musik erbjuda samma andningspaus för någon annan. Samtidigt är det ett sätt att föra den viktiga diskussionen om mobbning vidare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

In Flames

Hårdrock

Metal

Mobbning

Rock