Skyddas av livvakter

Publicerad:
Uppdaterad:

Carola står under bevakning efter sin mammas död

Carola skyddas efter uppmärksamheten kring mammans död.

Så sent som i måndags kväll eskorterades stjärnan av en livvakt.

- Det här är inget som vi vill gå in på, säger Carolas taleskvinna Ulrika Hammar.

HAR PLÅGATS AV FANS Carola har tidigare skyddats av livvakter. Efter att en förvirrad man sökte upp henne i hemmet fick hon även bevakning nattetid.
Foto: PETER KJELLERÅS
HAR PLÅGATS AV FANS Carola har tidigare skyddats av livvakter. Efter att en förvirrad man sökte upp henne i hemmet fick hon även bevakning nattetid.

Carola Häggkvist gjorde i måndags kväll sitt första sångframträdande sedan moderns död förra lördagen.

Men stjärnan kom inte ensam till konserten i Gustav Vasa kyrka i Stockholm. Med sig hade hon en nära vän - och en personlig livvakt.

Ulrika Hammar på Carolas skivbolag Universal var i går mycket förtegen om varför stjärnan är i behov av personskydd under ett intimt framträdande för särskilt inbjudna.

- Vi pratar inte om frågor rörande säkerheten kring våra artister, säger hon.

Tidigare skydd

Hammar säger sig inte känna till om hotbilden mot Carola har förändrats den senaste tiden. På frågan om artisten har skydd dygnet runt svarar hon:

- Det tänker jag inte gå in på alls.

Carola har tidigare skyddats av livvakter efter att ha plågats av fanatiska beundrare.

När en förvirrad man i 35-årsåldern uppsökte Carola i hemmet 2002 fick hon skydd även nattetid.

- Han skrev till mig som om vi vore ett par. Han skickade med kartor på vilka vägar jag brukar köra och var jag kommer in med båten. Han skrev att "där" och "där" kan vi träffas och det kändes förstås obehagligt, sa Carola till Aftonbladet.

- Det finns ständigt en handfull personer som skickar den typen av brev. I vissa fall måste man faktiskt vara försiktig och ta kontakt med polisen.

"Ett riktat hot"

Stellan Kjellberg är ansvarig för säkerhetsskydd på Gothia Protection Group, ett företag som erbjuder skydd åt en mängd artister.

- Vad gäller artister sätts skydd oftast in när de antingen har fått ett riktat hot mot sig eller när de åker till en plats där den generella hotbilden bedöms som hög redan från början, säger han.

Hot från psykiskt sjuka personer är inte ovanliga.

- Problemet är att de är väldigt instabila och svåra att beräkna. Många tar väldigt illa vid sig när de här personerna beskriver sina svårgreppade tankar. Det kan upplevas som mer skrämmande än konkreta hot.

Andra svenska stjärnor som har förföljts

Fredrik Svedjetun

Publicerad: