Musik

’Skriver man kontrakt så är man ju fast i det’

Av: 

Christian Ström

MUSIK

Vulkano väljer att släppa skiva på egen hand

Hala fram mätinstrumenten och damma av richterskalan.

Det har blivit dags för Vulkano.

– Allt annat kommer i andra hand, säger Lisa Pyk Wirström.

I slutet av augusti 2011 meddelade – det lika unga som hajpade – Those Dancing Days att det var dags för en paus.

Ett meddelande på bandets hemsida förklarade att det var dags att göra ”andra saker” ett tag.

’Det var hela ens liv’

– Det var ganska tungt. Det var ju hela ens liv, man var verkligen tvungen att tänka om. Men samtidigt, eftersom vi hade hållit på sedan vi var så små, så var det ganska skönt att få testa sina egna ben, säger Cecilia Efraimsson.

En av de där ”andra sakerna” skulle visa sig vara Vulkano. Redan under den sista tiden med Those Dancing Days hade Cecilia Efraimsson och Lisa Pyk Wirström påbörjat projektet. Efter uppbrottet 2011 kunde de ägna det all sin uppmärksamhet.

Redan efter ett halvår klev de in i studion. På tre dagar spelade de in och mixade hela debutskivan ”Live Wild Die Free”. Inspelningskostnaderna stod de själva för.

Hur kommer det sig att det dröjde mer än ett och ett halvt år innan ni släpper den?

– Just eftersom vi har varit med i ett kommersiellt band tidigare, där det kanske kändes som att vi kanske inte höll i tyglarna själva hela tiden, så ville vi vara extra försiktiga med hur vi ville släppa det. Skriver man på ett kontrakt så är man ju fast i det, säger Cecilia Efraimsson.

Lösningen blev att släppa skivan på egen hand.

– Vi var inte missnöjda med hur vi gjorde det med det förra bandet, vi bara ville göra det annorlunda nu , säger Lisa Pyk Wirström och förtsätter:

– Vi fick en massa råd från olika håll, men vi bestämde oss till sist för att släppa själva.

När Vulkano sensommaren 2011 spelade på rockklubben Debaser Slussen i Stockholm fanns skådespelaren Alexandra Dahlström i publiken.

Hon beslutade sig för att göra en dokumentärfilm om duon.

Kan komma nästa år

– Det är oklart när den kommer. Det beror på hur länge hon vill följa oss. Men något år till kanske. Hon har ju så sjukt mycket timmar inspelat. Men nu har det varit mycket ett band som jobbat hårt, som varit i uppstarts­fasen. Jag kan tänka mig att hon vill filma lite till nu när det börjar gå bra. Sedan är det kanske klart. Jag kan tänka mig att hon blir klar nästa år.

”Live Wild Die Free” släpps 18 september.

Vulkano om ...

... att få ihop turnerande med studier och jobb:

– Vulkano är prio ett. Allt annat kommer i andra hand. Vi älskar att turnera, säger Lisa.

– Man får spela varje dag och allt handlar om de där konserterna. Man är så fokuser­ad och det är en sån kick. Man lever verklig­en i nuet. Det är bara att spela som existera, säger Cecilia

... erfarenheterna från Those Dancing Days:

– Det var som en skola för att komma hit på något sätt. Man har lärt sig hur bransch­en funkar att skriva låtar, hur intervjuer funkar. Det var en tid då man lärde sig allt. Det är lättare för oss nu än om vi hade varit ett helt nytt band. Vi är ett nytt band men vi är gamla i gemet, säger Cecilia.

... höstplanerna:

– Det är inte så mycket som är spikat. Det är mest lösa planer. Men vi ska till Riga och spela. Och antagligen London och resten av Storbritannien, säger Lisa.

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert: