Zara Larsson får kvinnopris: ”Så j-a fint”

MUSIK

Får priset Årets kvinnogärning av Roks

1 av 3 | Foto: ZARA LARSSON Vad? Värmer upp åt världsstjärna.Zara Larsson, 18, går från klarhet till klarhet. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska hon i höst vara förband när superstjärnan Justin Bieber under tre månader turnerar i Europa. I så fall kommer du att kunna se dem i Sverige den 29 och 30 september. (AA)

Zara Larsson har fått priset Årets kvinnogärning, som årligen delas ut av organisationen Roks.

”Så jävla fint och stort”, skriver stjärnan på Twitter.

Artisten Zara Larsson är inte rädd för att säga vad hon tycker. Under den senaste tiden har hon gjort flera uppmärksammade inlägg på sociala medier. Hon har bland annat tagit ställning mot sexistiska skämt, rasat över polisens mörkande av anmälda övergrepp på festivalen We are Sthlm och trätt en kondom över sitt ben för att ge en känga till män som inte använder kondom och hänvisar till sin penisstorlek.

Nu hyllas hon för sitt engagemang Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, och får priset Årets kvinnogärning 2015.

Hyllas för att belysa kvinnovåld

Roks skriver i motiveringen att Zara Larssons sätt att lyfta feministiska frågor är glädjande och inspirerande.

”Vi vill belöna henne för att hon med kraft och mod belyser det våld som kvinnor i offentligheten utsätts för, och för att hon utan minsta tvekan vågat sätta fingret på de patriarkala strukturer som ligger bakom”, skriver organisationen.

Vidare skriver de att Zara Larsson är en förebild.

”Det finns inget annat sätt att beskriva en kvinna som så rakryggat står upp för sig själv och vägrar att bli tystad i ett ämne som berör oss alla.”

”Känns verkligen kul”

Priset är ett diplom och ett feministsmycke i guld. Zara Larsson säger att hon är glad och överraskad.

– Tack, tack, tack för detta pris. Det är så sjukt roligt och motiverande att få ett pris som detta. Som artist och offentlig person tycker jag det är superviktigt att använda sin roll på ett värdefullt sätt och därför känns verkligen kul att ni uppmärksammat det och tack för den fantastiska motiveringen, säger hon till Roks.

Hon kommenterar det även på Twitter.

”Så jävla fint och stort”, skriver hon.

ARTIKELN HANDLAR OM