Musik

Efter nätkampanjen ställs spelningen in

Av: 

Karolina Skoglund

Christian Ström

Sizzla menar att falsk information sprids om honom.
Sizzla menar att falsk information sprids om honom.

MUSIK

Slakthuset backar efter proteststormen.

Nu ställer man in kvällens konsert med reggaeartisten Sizzla.

På facebook ber Slakthusets ledning om ursäkt.

– Det är en stor dag för HBT-folket idag, jublar Alexander Bard.

Alexander Bard är glad över beskedet.

Slakthusets ledning förklarar beslutet att ställa in spelningen på sin Facebook-sida.

– Vi vill be om ursäkt till alla som har känt sig kränkta eller tagit illa vid sig pga all uppståndelse kring denna situation, skriver Slakthusets ledning.

Reggaestjärnan Sizzla har tidigare uppmanat till att mörda och bränna homosexuella. Hans konsert på Hornstulls Strand fick hbt-aktivster att gå i taket – och spelningen ställdes in.

När det sedan stod klart att konserten flyttas till Slakthuset var reaktionerna enorma. På Twitter bubblade ilskan. På facebook startades protestgrupper – det ordnades även en demonstration mot spelningen.

En av de som gick ut allra hårdast i sin kritik var Alexander Bard.

– Det är fruktansvärt det de gör. Hade man behandlat en annan grupp på det här sättet så hade hela Sverige kokat av ilska i dag. Sizzla har upprepade gånger gjort låtar om att han hatar och vill mörda homosexuella, och han har uppmanat till att mörda homosexuella. Han ska inte stå på en scen i Sverige över huvud taget, säger han till Nöjesbladet.

Innebär ekonomisk smäll

Slakthuset försvarade först genomförandet av konserten med att Sizza skrivit under ”The Reggae Compassionate act” – ett informellt kontrakt där jamaicanska artister lovar att inte framföra hbt-fientligt material.

Man hävdade också att det vore ett kontraktsbrott att ställa in spelningen, vilket skulle innebära en ekonomisk smäll.

Men trots det väljer man nu att ställa in. Och beslutet firas på nätet - och av Alexander Bard.

– Det är en stor dag för HBT-folket idag. Arga folk på nätet och deras vänner har åstadkommit detta. Det känns fantastiskt. Nu är det slut på hatet. 2012 ska det inte vara okej att hata på scen, säger han.

Han hyllar också proteströrelsen som varit aktiv på Twitter och Facebook.

– Det är bland annat genom att hota om blockad i kväll vi fått stopp för konserten. Tusentals personer skulle ställa upp. Vi skulle inte släppa in de som tänkte gå på konserten, var planen. Nu kommer vi att kunna ställa in blockaden. Det är en seger för medborgarmakten.

Bard har också lugnat ned sig i kritiken mot arrangören Slakthuset. I går skrev han på Twitter att folk borde uppmuntra mord på personalen, och blev därefter polisanmäld. I dag är han något mer diplomatisk.

– Jag tycker det är olyckligt att de inte kontrollerade vem har var innan de bokade honom. Men jag köper deras förklaring att de inte visste om allt han gjort tidigare. Det är skönt att de äntligen tagit sitt förnuft i fånga. Det är inte okej att ha hatpredikanter på scen 2012. Jag är inte emot yttrandefriheten i sig, men hets mot folkgrupp är aldrig okej.

”Fruktansvärt samhälle som HBT”

– Kampen är inte över ännu. Men detta är en bit på vägen. Det är framförallt en seger mot HBT-människor på Jamaica. Det är ett fruktansvärt samhälle att leva i som HBT. När landets hyllade stjärna inte får spela i flera länder i Europa får de förhoppningsvis ett nytt självförtroende.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik