Skivrecensioner

Veckans singlar: Sverigeaktuella sommarhits

Av: 

Per Magnusson

MUSIK

SINGLAR Justin Timberlake har åter solskenet i sin ficka, Lil Pump festar med Charlie Sheen på ett sjukhus. Jireel dansar efter Drakes pipa och Niall Horan är popmusikens Harry Kane.

Sommarhits kan låta på väldigt olika sätt.

Betyg: 4 av 5 plus
Justin Timberlake
Soulmate
RCA/Sony
POP Om en knapp månad spelar Justin Timberlake på Friends arena i Stockholm. Få rår på Timberlake på en scen. Han är en utpräglad konsertartist, en entertainer av den gamla skolan. När andra dyker upp med backtracks och flygande varmkorvar kommer han i frack, med storband och ett miljondollarsmil.

Han värmer upp med nya singeln ”Soulmate”, släppt i veckan lagom till Den Fjärde Juli. Och visst kan man höra låten ackompanjera stränder och grillpartyn. Men låtens fyrverkerier är av det försiktiga slaget.

Drake-kallaboratören Nineteen85 bygger ett snyggt tanigt beat som för tankarna till Justin Biebers ”What do you mean?”. Över allt strör Timberlake en text som doftar av sommarromans. Efter en vilsen promenad i skogen på senaste, inte unisont hyllade ”Man of the woods”, är detta en välkommen återgång till popartisten Justin Timberlake, han med solskenet i sin ficka.


Betyg: 3 av 5 plus
Lil Pump
Drug addicts
Warner
HIPHOP Sverigeaktuell i sommar är även 17-årige Miami-rapparen Lil Pump. 14 augusti spelar han på Sjöhistoriska museet på nya endagsfestivalen Smash tillsammans med den sjungande rappens deppigaste rockstjärna Post Malone och svenska änglarösten Cherrie.

Lil Pump fick sitt stora genombrott i fjol med svårt smittsamma raphiten ”Gucci gang” vars refräng återanvänds här. Nya singeln – med typiskt hedonistiska titeln ”Drug addicts” – har rapparen tisslat och tasslat om sedan i maj. Nu är den här med video och skådespelaren Charlie Sheen i rollen som tvivelaktig doktor. Den är för trap-scenen vad Blurs ”Country house” blev för britpopen. En nästan karikatyrlik återvändsgränd. För går det att ta den knarkromantiska formeln längre än så här?

Samtidigt: låten är rätt svår att värja sig mot.

I ”Drug addicts” omformulerar Lil Pump själva idén med ett sjukhus. Låtens sensmoral är någonting för Socialstyrelsen: ”Take a lot of drugs, don't think twice (brr-brr!)”.


Betyg: 3 av 5 plus
Jireel
Peligrosa
Nivy/Universal
HIPHOP På nya dubbelalbumet ”Scorpion” överger Drake dancehallen och afrobeatsen från albumen ”Views” och ”More life” för en återgång till rap och r'n'b. Men svensk hiphop kan uppenbarligen inte få nog av Drakes poppiga, dansanta sida. Det kanske tydligaste exemplet är Jireel. Rågsved-rapparen är uppenbart influerad av den kanadensiska popstjärnan och hans svängigaste bitar i synnerhet.

Debutalbumet som kom på Jireels 18-årsdag flörtade med omslaget till ”Take care” och i den stålande ”Força” har han gjort sin egen lilla ”One dance”.

”Peligrosa” går i samma ton. Ett studsigt beat, allmän sommarfeeling och en söt kärleksförklaring till text. En dancehalldänga som landar hemtamt i den 26-gradiga svenska sommaren. Men liksom med Lil Pump och trapgänget blir det intressant att se vad som lurar bakom hörnet för Jireel & Co.


Betyg: 2 av 5 plus
Niall Horan
Finally free
Neon Haze/Universal
POP Kändisar från punkens hemland ser inte längre ut som de brukade.

Den brittiske fotbollsstjärnan Harry Kane är med sitt prinslika utseende vältalig och artig.

Forne One Direction-medlemmen Niall Horan har god tandhygien och tycker mycket om The Eagles, precis som sina morföräldrar.

Ovan nämnda duo är fjärran från skandalomsusade fotbollstjärnan Paul Gascoigne och rockcirkusen Liam Gallagher. För att bara nämna två exempel.

Niall Horans nya singel – soundtracket till den animerande filmen ”Small foot” (såklart) – gör inte mycket för att ändra på den bilden. Ett stycke väluppfostrad akustisk balladrock med arenarefräng. And a good weekend to you, sir!

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Ed Sheeran – från hemlös till världens största artist

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Justin Timberlake

Post Malone

Charlie Sheen

Sjöhistoriska museet