Läsarna: In med nya ansikten tack

MUSIK

”Att känna någon i juryn verkar garantera en plats i melodifestivalen”

Det är för många bekanta ansikten bland bidragen.

Juryn borde försöka få in nya artister.

När läsarna tycker till blir det underkänt för startfältet i nästa års schlager-SM.

Vid 21-tiden på kvällen hade 4800 läsare betygsatt startfältet i nästa års schlager-SM.

Av dessa hade närmare 13 procent gett betyget fem. Över hälften gav låtlistan det lägsta betyget.

I inläggen på afonbladet.ses diskussionsforum syns ett tydligt missnöje.

Var finns det nya?

Det som efterfrågas är nya ansikten. Det är för många gamla trotjänare bland låtskrivare och artister.

”Vore det inte dags att Björkman och kompani började titta lite mer på de artister som inte har varit med en massa år och se vad det kan leda till?”, skriver frostis.

”De som inte ingår i Christer Björkmans, eller hans likars sfär, kunde ha besparat sig besväret att skicka in sina bidrag” skriver Gunte.

De täta kontakterna mellan juryn har gjort att oetablerade låtskivare känner att festivalen förlorat sin funktion.

”Tycker det är tråkigt för oss andra låtskrivare som inte ingår i det etablerade schlager gänget. Det skulle gynna kvaliten att låta andra låtskrivare få med sina låtar”, skriver signaturen Curtis.

Eliten väljer

”Tävlingen är inte vad den utger sig för att vara när låtarna i själva verket väljs ut av en liten elit på SVT/SR och deras kompisar”, skriver Gylleneskor.

Gylleneskor menar att SVT försöker dölja det faktum attt en stor del av juryn består av personer med koppling SVT och SR.

”Visst, viss toppstyrning av Christer Björkman för kvaliténs skull, men det här är ju snudd på bedrägeri och ett försök att föra Sveriges folk bakom ljuset”, fortsätter inlägget.

Har en viktig funktion

Över 56 procent av läsarna uppger i omröstningen att de kan tänka sig att titta på schlager-SM. Av dessa säger närmare 39 procent att de är helt säkra på att de ska se programmet.

”Melodifestivalen är definitivt ingen "icke-händelse" längre. Tävlingen sätter standard för svenskt nöjesliv och musik. Låtar från Melodifestivalen hamnar på topplistorna och ligger kvar nästan ett helt år efter avslutad tävling. 4,5 miljoner följer tävlingen under 5-6 veckor varje år”, skriver Gylleneskor.

De tävlande bidragen är:

Carl-Magnus Fagerholm