- Vi tvivlar alltid på vår framtid

MUSIK

Elfte studioalbumet kan bli Depeche Modes sista

LONDON

Fansen gör rätt i att hålla andan.

Depeche Modes nya album kan vara gruppens sista.

-Det finns inga garantier för att vi kommer att göra fler skivor, säger Martin Gore.

Med över 50 miljoner sålda album i ryggen är Depeche Mode ett av världens största alternativa band.

Sedan första skivan 1981 har gruppen överlevt medlemsavhopp, depressioner, självmordsförsök och heroinmissbruk.

Och trots att nya albumet "Playing the angel" redan på förhand är en succé flaggar bandet för att den kan komma att vara den sista de gör.

-Vi tvivlar alltid på vår framtid, mer eller mindre. Även nu. Det finns inga garantier för att vi kommer att göra fler Depeche Mode-skivor, säger låtskrivaren Martin Gore när Aftonbladet träffar bandet i London.

Tvivlat länge

Tvivlen har funnits länge och blev ännu tydligare när samtliga medlemmar började med olika soloprojekt för några år sedan.

-Dave snackade en del skit om oss andra i intervjuer men jag tror att det mer handlade om att han var så stolt över sin egen skiva. Men det är klart att vi började undra om vi någonsin skulle jobba ihop igen, säger keyboardisten Andy Fletcher.

Det blev, mot alla odds, en skiva till.

"Playing the angel" är gruppens elfte studioalbum.

En elektronisk men dyster och rockigt solkig skiva där den mörka tonen går att spåra direkt till låtskrivarens privatliv.

Till Sverige i februari

-Jag är mitt uppe i en skilsmässa just nu. Det gjorde det mer komplicerat för mig att spela in den här skivan samtidigt som jag gick igenom en massa lagligt strul och försökte få träffa mina tre barn. Det är fortfarande jobbigt och jag vill inte prata så mycket om det, säger han.

I februari och mars nästa år kommer Depeche Mode till Sverige för två konserter.

"Finns inga garantier"

Biljetterna sålde slut på under en timme, måhända delvis på grund av fansens oro för att det är sista gången de får se sina idoler på scen.

-Vi har aldrig definitivt sagt att "det här är det sista vi gör". Samtidigt har jag personligen känt efter varje skiva sedan 1986 att det inte kommer några fler. Vi får se, det finns som sagt inga garantier, säger Martin Gore.

Martin Söderström