Det luktar världsdominans

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

Khoma gör musik som egentligen är för vacker för denna värld

The second wave (metal)

Ursäkta mig medan hjärtat ligger blödande på marken.

Umeåkollektivet gör musik som egentligen är för vacker för denna värld, för personligt laddad för att rymmas inom sidoprojektsmallen och för jovialisk att ens aprildysterheten kan förmörka dess glans.

Om den två år gamla debuten ”Tsunami” var en giltig definition är den andra vågen? så mycket mer. Med independentjätten Roadrunner i ryggen och ett lätt modifierat namn har Khoma valt att krama det mesta ur sina grunder. Du hör fortfarande drag av Radiohead, A Perfect Circle och Kill Holiday men mest av allt hör du ett band som agerar utifrån en helt unikt satt agenda. Vilket får även repriseringarna från jungfruresan – ”Stop making speeches”, ”Like coming home” samt ”One of us must hang” – att framstå som helt obegagnade.

Detta till trots är det främst i de nykomponerade styckena som trion på allvar tänjer gränserna. Cellogarnityren i ”The guillotine” är nästan för snygg, det hypnotiska suget i singelspåret ”Medea” ömsom lockar och hotar medan den Sigur Rós-minnande ”Asleep” kan få det varmaste blod att frysa till is.

Khoma är inte längre bara Sveriges mest intressanta band. Det här luktar världsdominans lång väg.

Bästa spår: Det går inte att välja – ”The second wave” måste avnjutas som en helhet.

Mattias Kling

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN