Musik

”Det är magen som är värst”

MUSIK

Filmteam följde Totta Näslund sista dagarna

Han trotsade smärtorna under sina sista veckor.

- Det är magen som är värst, säger Totta Näslund i en tv-dokumentär om sjukdomen som tog hans liv.

svårt medtagen Totta Näslund filmades under sina sista dagar i livet av ett tv-team. Här intervjuas sångaren djupt märkt av sjukdomen på ett hotellrum under sin USA-turné.
svårt medtagen Totta Näslund filmades under sina sista dagar i livet av ett tv-team. Här intervjuas sångaren djupt märkt av sjukdomen på ett hotellrum under sin USA-turné.

De sista scenerna i dokumentären ”Totta” spelades in bara ett par dagar innan blueslegendaren Torsten ”Totta” Näslund avled.

Då hade cancern nästan ätit upp honom fullständigt. Ändå ville han inte nämna sin sjukdom med ett ord.

– Det där får ni prata om när jag är död, säger han i filmen till journalisten Bernt Hermele.

Villkoret för att filmteamet skulle få följa med Totta Näslund under det som blev hans sista månad, var att de inte skulle låtsas om sjukdomen.

Det fick inte bli någon tragisk och sentimental historia.

Men trots överenskommelsen försökte filmteamet få honom att berätta om sin kamp. Och det som inte uttalades i ord blev ändå tydligt när det fångades på bild.

Hostade illa

Resultatet blev flera scener som aldrig skulle ha kommit med i filmen om den hade visats medan Totta Näslund var i livet.

– Det är magen som är värst, förklarar Totta Näslund mellan svåra hostningar medan han sitter dubbelvikt i en hotellsäng under sin sista turné.

Han och bandet har nyss spelat Bob Dylan–covers på en bar i Dylans hemstad i amerikanska Minnesota. Värken har tvingat Totta Näslund att lägga sig på golvet bakom scenen för att vila. Resten av bandmedlemmarna får fortsätta själva.

Totta Näslund hade kämpat mot cancern sedan förra sommaren. Efter att man hade opererat bort en första tumör såg hans chanser bra ut. Men för ungefär ett halvår sedan kom sjukdomen tillbaka, den här gången i levern.

I förra helgen fördes han till Östra sjukhuset i Göteborg. Där somnade han in tidigt på morgonen söndagen den 19 juni. Han blev 60 år.

Planer in i det sista

Men dokumentären ”Totta” är inte bara en mörk och tragisk berättelse.

– Jag har varit nöjd med vartenda ögonblick av mitt liv, berättar Totta Näslund i en scen.

Och han var stark in i det sista. När han dog hade han planer på flera ytterligare skivor och turnéer.

”Totta” visas ikväll 20.30 på TV4.

Lisa Jannerling

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik