Mejla

Håkan Steen

Fler borde göra som Sting och The XX

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Nej, det är inte att Sting engagerar sig som gör honom tråkig.
Snarare borde betydligt fler artister ta ställning, inte minst som världen ser ut just nu.

I reaktionerna på reaktionerna på nyheten att Sting får Polarpriset fick den diffusa gruppen ”rockjournalisterna” höra att det kändes trött att än en gång håna det faktum att Sting engagerar sig i grejer.

Då jag var en av dem som de facto nämnde detta i min kommentar vill jag göra ett litet förtydligande. Jag skrev:

”Han har också ett stort, uppmärksammat socialt och politiskt engagemang i Amnesty och sin egen stiftelse för bevarandet av regnskogen, vilket aldrig är fel i dessa sammanhang.”


Tesen i krönikan var att valet av Sting kändes trist för han är en tråkig artist (personlig åsikt) som redan har hunnit få otaliga priser och utmärkelser (faktum) och att ett pris som vill vara relevant och efter 25 år redan har hunnit manifestera sin tyngd bör vinnlägga sig om att sticka ut, överraska och vända på etablerade perspektiv, som med valet av Max Martin i fjol.

Sting kändes bara väntat och trött.

Att jag alls nämnde Stings sociala engagemang var för att det gjordes ett oväntat stort nummer av det i juryns motivering. Som om hans regnskogsstiftelse på något sätt skulle göra honom till en mer intressant musiker.

Det har gått att ha invändningar mot Stings Bror Duktig-image just för att det ibland känts just som en image. Men det är inte det som gör hans musik tråkig.

Och givetvis är det värt all respekt att använda sin plattform till att sprida budskap man tror på, för att ta offentlig ställning är också att sätta väldigt mycket på spel.

Jag har fler än en gång försvarat U2:s ofta bespottade ambition att ”säga något”, och den våg av engagerad musik som de senaste årens världspolitiska utveckling tvingat fram hos en lång rad artister, från PJ Harvey till Beyoncé, har de facto vitaliserat hela popmusiken.


Ett lysande exempel på popaktivism fick vi så sent som i osndags när den brittiska trion The XX, kanske världens bästa popband just nu, inför sin konsert i Stockholm mer eller mindre beordrade alla i publiken att sätta in minst hundra kronor var till UNHCR:s arbete för flyktingar.

Det gör dem inte på något sätt till ett tråkigare band. Snarare är det bara helt i linje med titeln på deras förra album, ”Coexist”.

Av: Håkan Steen

Publicerad: