Uno Svenningsson

Uno Svenningsson: ”Jag känner ett lätt vemod men det är också härligt”

Fyller 60 och firar 25 år som soloartist

Av: 

Håkan Steen

MUSIK

En av landets mest personliga sångare fyller 60.

Och upplever något av en ny vår som artist.

– De lite yngre brukar komma fram och säga ”du låter så ung när du sjunger men du är ju gammal”, skrattar Uno Svenningsson.

Efter sin medverkan i ”Så mycket bättre” för två år sedan har Uno Svenningsson inte bara lyckats påminna gamla fans om sin gedigna hitkatalog utan även lockat till sig en helt ny publik.

Anders Wendin-tolkningen ”Du kommer ångra det här” blev en långkörare på listorna. I fjol fick han även en stor radiohit med Rikard Wolff-covern ”Det blir ljusare igen” och kunde åka på en till stora delar utsåld konserthusturné.

Nu följer Uno upp framgången med ett dubbelt jubileum. I år är det 25 år sedan han drog i gång sin solokarriär. Och på måndag fyller han 60 år.

Grattis på födelsedagen! Hur känns det?

– Tack. När jag fyllde 30 minns jag att jag tyckte att man började bli gammal. Men sedan har jag faktiskt inte tänkt på åldrandet så mycket. Ett litet lätt vemod kanske jag känner men det är också härligt, man är ju fortfarande frisk och hel.

Upptäckte Beatles som sexåring

Musiken kom tidigt till Uno. Sex år gammal upptäckte han Beatles ”Rubber soul” på sin storebrors stereo. När han fyllde tolv fick han en gitarr och började omedelbart skriva egna låtar hemma i pojkrummet i , inspirerad av bland andra Beatles, Queen och husguden David Bowie.

Runt 1980 träffande han Arne Johansson och bildade en gitarrduo mest på skoj. Två år senare skulle Gnosjö kommun ordna en musiktävling mot droger och frågade om Uno och Arne ville ställa upp. En basist och trummis snabbrekryterades och Uno hittade snabbt på ett namn.

– Jag sa till killarna att tävlingen är ju på en fredag så vi kan kalla oss Freda’, vi ska ändå bara spela en gång.

Freda’ vann tävlingen och fick snabbt en publik. Sommaren 1986 dominerade singeln ”Vindarna” ”Sommartoppen” i P3. I slutet av 80-talet var de ett av landets största band.

Då medlemmarna hade träffats via kyrkan betraktades Freda’ mot sin vilja som ett kristet band. När de fick en Grammis som bästa kristna band 1988 vägrade de ta emot den.

Omfamnades av hiphoparna

– Det fanns inte någonstans i oss att åka ut och evangelisera. Vi ville bara spela musik. Och då hade jag dessutom gått ur församlingen, jag var inte aktiv alls.

När Freda’ splittrades och Uno satsade på en solokarriär gick det ännu bättre. Debuten ”Uno” från 1994 innehöll ”Under ytan” som blev en hit två gånger, först med Uno och fem år senare med rapparen Blues, som menade att det i Sverige bara är Uno som har den riktiga smärtan i rösten. Senare fick han även sjunga på Ken Rings ”Mamma”.

Hur kändes det att bli omfamnad av hiphoparna?

– Det var coolt. Och otippat, jag hade ingen aning om att de hade koll på mig. Det gjorde även att jag fick upp ögonen för hiphop. Nu är det ju en stil som man hör jämt, det finns sjukt mycket bra.

Sedan 1993 är Uno rotad i Stenungsund i Bohuslän, långt ifrån musikbranschen men desto närmare havet.

– Jag är ju ingen storstadsbo. Jag får lite panik av att bo för trångt och vill ha en liten plätt för mig själv. När jag skulle göra min första soloskiva och var uppvuxen i skogen sökte jag efter lite mer öppna landskap.

Tror du det har påverkat hur din musik låter också?

– Det tror jag nog. Jag har ju några ”SMHI-låtar”, som ”Vågorna”, ”Vindarna” och ”Under ytan” (skratt).

Just nu har Uno fullt upp. Den första i en serie nya låtar kommer sannolikt i höst. Tanken är att de ska samlas ihop till ett album i vår. Uno har bland annat skrivit med Per Gessle och jobbat en del med sin son Mark och producenten Lars Halapi.

Firar på tåget

I sommar turnerar han och gör även tre jubileumsspelningar, där det lär kunna dyka upp både gästartister och ovanliga låtar.

Hur ska du fira födelsedagen?

– Det kan vara så illa att det blir på ett tåg hem (skratt). Jag ska spela på Kackelstugan på Öland på söndag och det var väl ingen som tänkte på att jag fyller år dagen efter. Så det riktiga firandet får nog vänta till hösten, det är så rörigt nu på sommaren.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS

Mumindagen står runt hörnet - fira det genom att köpa muggen ABC hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Laleh: ”Jag behöver bara vinna mitt eget hjärta”

ÄMNEN I ARTIKELN

Uno Svenningsson

Musik

David Bowie

Per Gessle

Rikard Wolff

Gnosjö

Ken Ring