Det låter som ett gammalt ESC-bidrag

Recension: Avicii:s nya singel ”Tough love” skriker efter en remix

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

SINGEL Så här lät bidragen i Eurovision Song Contest för tio år sedan.
Vad är det som händer?


Avicii
Tough love
Avicii Music/Universal

Aviciis nya singel ”Tough love”
Aviciis nya singel ”Tough love”


POP Är det Eurovision Song Contest? Startnummer sju?

”Tough love” låter, något överraskande, mer som något Ukraina, Azerbajdzjan eller Turkiet hade kunnat skicka till ESC för tio år sedan än en ny låt av Avicii.

I stället för edm – schlagerpop?

Kanske visste Tim någonting som inte vi känner till? Kanske ville han ha musik som kan vinna marknadsandelar lite mer österut än tidigare?

Under våren 2018 experimenterade Avicii med musik från nordvästra Indien, däribland melodislingan som är den bärande väggen och hooken i ”Tough love”: mjuka bhangrarytmer och virvlande stråkar. Han ville också att låten skulle vara en duett. Helst av allt skulle texten framföras av ett riktigt par.

Den här gången har producent- och låtskrivarduon Vargas & Lagola, det vill säga Vincent Pontare och Salem Al Fakir, färdigställt låten. När det gäller själva sången delar Pontare och Agnes på uppgiften, utan att texten lämnar några djupare spår efter sig.

Refrängen har en sedvanligt upplyftande känsla som balanserar på kanten mellan vemod och eufori. En fläkt av melodisnillet Avicii som får lamporna som brukar signalera ”hitvarning” att blinka rött.

Men precis som förra singeln ”SOS” kunde singeln ha spelats in av nästan vem som helst utom Tim Bergling. Det fattas något viktigt. Låten bleknar bort snabbt. Om inte ”Tough love” hade släppts i Aviciis namn är det inte alls säkert att låten fått samma uppmärksamhet. Den skriker nästan efter en tuffare och mer dynamisk klubbremix.

Vad säger ”SOS” och ”Tough love” om kommande albumet ”Tim” som släpps 6 juni? Vad är den gemensamma nämnaren mellan en singel som liknar Ed Sheeran och en låt som kunde ha varit mellanakt i Tel Aviv?

Ingen aning.

Förväntningarna på Tims postuma epilog bör nog även i fortsättningen vara rimliga och lagom.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE