Lysande och originell hiphopdebut

avMarkus Larsson

ALBUM Ozzys ”Ett öga rött” är en lysande debut med en av landets mest originella röster.

Foto: Stefan Mattsson
Bli inte förvånade om rapparen från Rosengård i Malmö snart är lika känd som stadshuset i Stockholm.


Ozzy
Ett öga rött
Play 66


HIPHOP Cismaan ”Ozzy” Maxamed glömmer aldrig när hans lärare i skolan presenterade honom för Charles Dickens med orden:

”Det finns författare som beskriver bakgården. Sen finns det författare som öppnar upp containern och beskriver lukten.”

Det rådde ingen tvekan om vilken kategori Dickens tillhörde. Ända sedan den dagen har Ozzy strävat efter att vara den som öppnar containern.

I intervjuer återkommer rapparen från Rosengård i Malmö ständigt till två saker: litteratur och musik. De två elementen finns i titeln ”Ett öga rött”.

Ozzys debutalbum är döpt efter författaren Jonas Hassen Khemiris roman med samma namn. Det är också en referens till en av den svenska hiphopens mest respekterade stilbildare och pionjärer, Ayo (One Eye Red).

Och på ett djupare plan syftar ”Ett öga rött” på en inre negativ glöd, ilskan som kan explodera och förstöra liv, sitt eget och andras.

Cismaan Maxamed var fem månader gammal när han kom till Sverige. Pappan dog i kriget i hemlandet Somalia och var borta innan Ozzy föddes.

Han växte upp med sin mamma och fem bröder i ett av Sveriges fattigaste områden. Ozzy hade talproblem som liten och blev mobbad i skolan. De som retades kallade honom för ”tjock svart tjockis”, något som han använder när han presenterar sig på albumets första spår:

”Det jag som e Ozzy/Tjock svart tjockis/Före detta brottsling/Uno gato poppis”

Musiken är lika avskalad som Mobb Deep eller de urbana betongsymfonierna på Looptroops ”Modern day city symphony”. En djup bas, en virvel och några vemodiga pianotoner är grundstrukturen. Men Ozzy hackar upp formuleringarna som en trapartist från 2018, skruvar till dem med autotune och låter dem flyga över hembränd reggaeton och melodier från Mellanöstern.

När Petter gästar ”Stilla utsikt” och rappar i samma rytm som Ozzy blir det en pedagogisk lektion i hur mycket som har hänt sedan 90-talets svenska hiphopvåg sammanfattades på samlingen ”Sidewalk headliners”.

En 40-sidig bok med illustrationer och fördjupande kommentarer till varenda låt släpps i samband med ”Ett öga rött”. Att språk och musik kan förändra liv och bli en skottsäker väst som skyddar mot fördomar om vem man kan vara eller bli oavsett bakgrund har sällan varit lika tydligt som här.

En lysande debut med en av landets mest originella röster.

BÄSTA SPÅR: ”Flyga drake” och ”Askungen”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


ARTIKELN HANDLAR OM

Musik

Hiphop

Somalia

Rosengård