Hård fajt – om hårdrockarna

MUSIK

Tungviktare klara för Sverige-festivaler i sommar – men Motörheads trummis kritiserar utvecklingen: ”Fuck those guys”

1 av 3 | Foto: METAL 1 Iron Maiden, med Bruce Dickinson i spetsen, kommer tillbaka till Sverige nästa år igen. I slutet av juni spelar de på Bråvallafestivalen i Norrköping.

Iron Maiden, Metallica och Black Sabbath. Ett fullskaligt hårdrockskrig har brutit ut i festival-Sverige.

Frågan är om det finns plats för alla?

– Det finns vissa jag inte skulle vilja byta skor med, säger Martin Forssman på Sweden rock.

Foto: Mikkey Dee.

Iron Maiden är klart för Bråvallafestivalen nästa sommar.

Bomben slog ned i går och utlöste ett hårdrockskrig mellan några av Sveriges största festivaler.

Sedan tidigare är Black Sabbath klart för Sweden rock och Metallica för nya Stockholm fields.

Tre av världens största metalband uppträder nu i Sverige under en och samma sommar.

– Det är så klart en speciell konkurrenssituation, säger Kristofer Åkesson på Live Nation som arrangerar Stockholm fields.

Live Nation låg förra året bakom bokningarna till Peace & Love i Borlänge, festivalen tvingades i konkurs efter att ha förlorat kampen mot nykomlingen Bråvalla.

Nu ger sig Live Nation in i strid med Bråvalla ännu en gång, med ett dragplåster som riskerar att splittra biljettköparna.

– Metal är starkt i Sverige. Men jag oroar mig inte, vi har mycket annat att bjuda på, säger Folkert Koopmans, vd på FKP Scorpio som arrangerar Bråvalla.

”Vill ha det bekvämt”

Martin Forssman på Sweden rock tror inte att hårdrockshysterin kommer att påverka hans festival nämnvärt.

– De andra har bokat stora metalband, men vi gör något annat. Stockholmsgrejen är ju en endagspryl, en spelning med flera förband egentligen, och Bråvalla har ju flera andra genrer, säger han.

Kristofer Åkesson menar att många av Sveriges hårdrockare kommer att söka sig till Stockholm i sommar – av bekvämlighetsskäl.

– Festivalbesökare och hårdrockare har höga krav på bekvämlighet. Det handlar om mat, boende och tillgänglighet. Därför är det bra att vi är mitt i huvud­staden.

Även om de stora festivalerna lyckas hitta sin publik finns risken att de mindre nischfestivalerna, som Getaway och Metaltown, får betala priset.

– Det är svårt för alla att gå bra. Konkurrensläget är så mycket värre nu än det var för sju eller åtta år sedan. Det finns en hel del mindre aktörer som jag inte hade velat byta skor med, säger Martin Forssman på Sweden rock.

”En snabb peng”

En som är kritisk till utvecklingen är Micael ”Mikkey Dee” Delaoglou, trummis i Motörhead.

– Många vill hoppa på tåget nu. Hårdrock är ett säkert kort och de vill göra sig en snabb peng. Fuck those guys, säger vi själva. Det är mycket bättre med hårdrocksfestivaler som vet vad de gör.

”Mikkey Dee” tror inte att de smalare festivalerna kommer att få lida.

– Nej, tvärtom. Hårdrocksfans jobbar häcken av sig och förbereder sig väl inför sommaren. Eftersom det är väldigt dyrt att gå på festival väljer de med omsorg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hårdrock