19-åring hittade foton från Nirvanas första spelning

Maggie Poukkula: ”Trodde bara att det var coola bilder på min pappa och Kurt”

Maggie Poukkula, 19 bläddrade igenom sin pappas gamla böcker om Nirvana.

Då trillade bilderna från det kultförklarade bandets första spelning ur.

– Jag förstod inte att det var en sådan historisk grej, jag trodde bara det var coola bilder på min pappa och Kurt som jammade ihop, säger Poukkula till Rolling Stone.

När Maggie Poukkulas pappa Tony Poukkula växte upp under 1980-talet var han nära vän med den då okände Kurt Cobain. Kompisarna gick i skolan tillsammans och spelade ofta musik ihop.

När Maggie för drygt en vecka sedan bläddrade igenom pappans bokhylla dök historiska bilder från Kurts och Tonys tid tillsammans upp. Fotona visar ett purfärskt Nirvana under sin första spelning i Poukkulas källare i Raymond, Washington 1987.

”Bilder på pappa och Kurt”

Då bestod bandet förutom frontmannen Cobain av basisten Krist Novoselic och trummisen Aaron Burckhard. Maggie Poukkulas pappa Tony hade ryckt in tillfälligt på gitarr under kvällen på åtminstone två låtar.

Upprymd över att ha hittat en ikonisk sångare på bild tillsammans med sin pappa, twittrade Maggie Poukkulas om fotona.
– Bilder på min pappa och Kurt Cobain som spelar tillsammans förr i tiden, skrev hon.

”Hade ingen aning”

Det fick fans och amerikanska medier - som insåg att bilderna visade Nirvanas allra första spelning - att explodera.

– Jag hade ingen aning om att de var från Nirvanas första konsert. Min pappa visade dem för mig för ett tag sedan, men han sa aldrig vad som pågick på fotona. Jag gick veta det på grund av artiklarna. Jag förstod inte att det var en sådan historisk grej, jag trodde bara att det var coola bilder på min pappa och Kurt som jammade ihop, säger Maggie Poukkula till Rolling Stone.

Under den historiska spelningen ska bandet bland annat ha spelat Led Zeppelin-covers som ”Heartbreaker” ”How many more times” och tidiga versioner av ”Mexican seafood”, ”Spank thru” och ”If you must”.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN