Publicerad:

Cult of Luna arbetar på hemligt projekt

Av: Dante Thomsen

Publicerad:

”Jag blir fortfarande rörd när jag spelar låtarna”

1 av 3
Johannes Persson i Cult of Luna.

I vår kommer Cult of Luna framföra sitt hyllade album ”Somewhere along the highway” i sin helhet. För Nöjesbladet berättar sångaren Johannes Persson om hur han blev övertalad att genomföra turnén, sitt dåliga självförtroende och om bandets nya hemliga projekt.

– Det kommer inte bli ett vanligt album.

Nästa år fyller Cult of Lunas kritikerrosade album ”Somewhere along the highway” tio år. Det ska Umeå-bandet fira med en turné där albumet framförs i sin helhet. Turnén kommer ta bandet genom Europa med två stopp i Sverige – Cirkus i Stockholm och Pustervik i Göteborg.

När Nöjesbladet når Johannes Persson, sångare och gitarrist, har bandet precis blivit klara med soundcheck. I kväll står de på scen i Sankt Petersburg.

– För en gångs skull har vi fått se stan, problemet när man turnerar är att man ser väldigt lite av väldigt mycket, berättar han.

Det var bandets agent som först knäckte idén med att genomföra ”Somewhere along the highway tour”. Johannes Persson var först tveksam till idén.

– Som musiker känns det lite som att man lever på gamla meriter. Fast samtidigt älskar fansen när man spelar en hel skivan rakt igenom. Det var det som fick mig att bli övertygad om att det här var en bra idé.

”Det var då vi verkligen hittade hem”

Sedan nyheten släpptes i går har reaktionerna varit ”väldigt positiva”, berättar Johannes Persson.

– För att uttrycka det milt. Sedan har Blixten (Cult of Lunas bokningsbolag, reds anm.) alltid velat sätta upp oss på Cirkus. Vi är ju norrlänningar med lite dåligt självförtroende och har alltid sagt nej men den här gången sa vi att vi kör så får vi se hur det går.

Sedan starten 1999 har Cult of Luna släppt sju fullängdare och en EP. Det stora genombrottet kom dock med ”Somewhere along the highway” som vann flera pris när den släpptes.

– För mig är det den här skivan som har betytt mest för det var då som vi verkligen hittade hem. Och det är en skiva som har betytt väldigt mycket för många.

Johannes Persson berättar att bandet skrev hela ”Somewhere along the highway” på tre månader.

– Det är det som är lite läskigt, det gick hur fort som helst. För första gången bidrog alla medlemmar och vi släppte sargen lite grann. Vi sket i alla genreregler och gjorde allt som vi tyckte var bra. Jag blir fortfarande rörd när vi spelar några av låtarna.

– Det är väldigt sällan det händer men ibland står bara stjärnorna rätt och det blir något utöver det vanliga.

Arbetar på hemligt projekt

Johannes Persson avslöjar också att det kommer komma nytt material från Cult of Luna någon gång nästa år.

– Det jag kan säga är att vi har varit i studion och spelat in någonting. Men det kommer inte bli ett vanligt album utan vi har släppt sargen ytterligare.

Det är inte första gången Cult of Luna gör något annorlunda. 2008 släppte bandet exempelvis en bok, ”Eviga riket”.

– Vi försöker hela tiden utmana oss.

Spelar du fortfarande i Khoma?

– Eh, haha. Vi har ju inte spelat med Khoma på länge men det ska nog bli någonting framöver när det börjar lugna ner sig, säger han och tillägger:

– Vi lever på konstgjord andning. Någon måste nog ta in en hjärtstartare innan vi börjar leva igen.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN