Berghagens gubbar är bäst

MUSIK

GÄVLE

Lasse Berghagen

Plats: Furuviksparken.

Längd: 70 minuter. Publik: 3 300. Bäst: ”Stockholm i mitt hjärta”. Sämst: Golfanekdoten har han berättat bättre förr.

Foto: Drog historier Lasse Berghagen drog snabbt med sig publiken och det blev snapsvisestämning och svensktopp i Furuviksparken i Gävle.

Sommar med Lasse Berghagen. ”Sträck ut din hand” och extranumret ”Teddybjörnen Fredriksson”.

En solig artist som är bäst när han släpper fram lite moln.

2En fantastisk sommarkväll, en idyllisk folkpark där barn leker i backen bortom scenen och någon köper varm korv och picknickkorgarna står som spön i backen.

Snabbt interaktivt

Lasse Berghagen var i Furuvik redan 1966 och vet hur han ska hetsa upp sin publik. Det blir snabbt interaktivt och publiken får slå knytnävarna tre gånger i luften på ”dom dom dom” i ”dom dom dom jag tycker om”. Får sjunga hi hi hi och ha ha ha i en skojvisa om Hawaii.

Det är snapsvisestämning och svensktopp och schlager. Roliga historier. Skämt om hembränt.

Vissa visor är visa, andra vissna ekon av tankar vi hört förr. Gripande sorgesången ”Du är för alltid en del utav mig” är bra.

Turisthataren

Hans Stockholmshyllningar är fina, som ”Mina drömmars stad” med sin vemodiga saxofon.

Lasse Berghagen är bäst i sina porträtt av tjurigt trotsiga gubbar som morfar som sparkar av sig båda skorna eller farfar som dansar kvastskaftsdans. Min favorit är turisthataren i Äppelbo som är glad att sommaren är över, som ser fram emot hösten. Glömma grillat och att vara trevlig mot alla.

– Nu slipper jag gå omkring och flina hela tiden, sjunger Lasse Berghagen och ser ut som om varje ord kommer från hjärtat.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM