Nostalgisk och mysig dansmusik med DJ Koze

Publicerad:
Uppdaterad:
Tyska DJ Koze gör inte som andra – varken i sin musik eller på sina pressbilder.
Foto: Pressbild
Tyska DJ Koze gör inte som andra – varken i sin musik eller på sina pressbilder.

MUSIK

ALBUM DJ Kozes ”Knock knock” är minimalistisk, nostalgisk och mysig dansmusik gjord i hemmatofflor.


DJ Koze
Knock knock
Pampa/Border


DANSMUSIK ”När man inte längre kan ta bort någonting, först då är det färdigt”.

Uttrycket gäller japanska trädgårdar. En minimalistisk, och väldigt japansk, filosofi. Nästan alla musikproduktioner jag älskar är sådana.

En stor del av dagens popmusik – gjord för telefoner och datorhögtalare – är emellertid motsatsen. Det är lättare att överlasta – så det låter ”fett” – än att skala av och göra någonting vackert av ett antal få, oumbärliga element.

Inga andra är så skickliga på att hitta musikens essens och lämna luft mellan raderna som dansmusikproducenter.

För några veckor sedan kom den tyske producenten DJ Kozes nya singel ”Pick up”, en av vårens bästa låtar. Den är ett utmärkt exempel på ovanstående. Med hjälp av några få beståndsdelar – Gladys Knights röst från soulballaden ”Neither one of us (wants to be the first to say goodbye)”, ett loopat trumbreak, stråkar och gitarr – bygger DJ Koze långsamt en hypnotisk melankoli.

“It’s sad to think/I guess neither one of us/Wants to be the first to say goodbye”

Det låter som om han anlägger en liten sorgsen, japansk trädgård av dansmusik.

Knappt har jag hunnit smälta den magiska videon förrän Frankfurt-producentens nya album ”Knock knock” dimper ner. En lekfull, mångfacetterad och ambitiös helhet av soul, disco och dansmusik. Dansmusik lika mycket för hjärta och hjärna som för fötter och händer.

Tysken har tidigare visat fin smak när det gäller gäster, på förra albumet ”Amygdala” bjöd han in bland andra Milosh och Caribou. Den här gången märks till exempel José González och dessutom samplas Bon Ivers röst från låten ”Calgary”.

”Pick up” framstår i sammanhanget som en väldigt tydlig singel, en ö av Daft Punk-disco i ett hav av mys. Låtarnas ambienta kvaliteter för tankarna till det tidiga 00-talets chillout-våg.

Men framför allt har musiken en stark känsla av nostalgi och av att vara producerad hemma. Som har tysken softat runt i vardagsrummet i bekväma hemmatofflor och spelat in ljudet av sina minnen.
BÄSTA SPÅR: ”Pick up”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!

Publicerad:

LÄS VIDARE