Patti Smith får Polarpriset

Även Kronoskvartetten tilldelas en miljon kronor

Vinnarna i årets Polarpris avslöjades på morgonen.

Det ena går till den amerikanska poeten och rockstjärnan Patti Smith. Det andra till stråkkvartetten Kronos Quartet.

Motiveringen till Patti Smiths pris lyder:

”Genom att ägna sitt liv åt konst i alla former har Patti Smith visat hur mycket rock'n'roll det finns i poesin och hur mycket poesi det finns i rock'n'roll. Patti Smith är en Rimbaud med Marshall-förstärkare. Hon har ändrat sättet en hel generation ser ut, tänker och drömmer. Med hennes unika artistsjäl bevisar Patti Smith gång på gång att folket har makten”.

Motiveringen till Kronoskvartetten lyder:

”I nästan 40 år har Kronoskvartetten revolutionerat potentialen för stråkkvartett-genren i både stil och innehåll. Samma typ av kammarmusik-ensemble – två violiner, en viola och en cello – för vilka Mozart och Beethoven skrev musik till kan nu användas för att kommentera internationell politik, tolka avant garde-rock och inkorporera musik från alla delar av världen”.

I ett mejl till TT Spektra kommenterar Patti Smith priset:

"Det är väldigt tidigt i New York men jag har redan blivit väckt av gratulationer från hela världen. Jag ser mycket fram emot att få komma till Stockholm och dela denna upplevelse med alla. Jag vill passa på att tacka Polarpris-nämnden för deras förtroende för mig och för mitt arbete och jag ska göra mitt bästa för att fortsätta producera verk som lever upp till prisets ära".

Vinnarna kommer att få ta emot priset ur kungens hand den 30 augusti. Galan kommer även sändas i TV 4.

Prissumman är en miljon kronor var.

Publisert: