En matt nostalgitripp

avPer Magnusson

Det börjar bra, Outkast - men var det här allt?

1 av 2
Outkast.

1-2-3-4... var det här allt?

Alright, alright, alright.

André 3000 kommer in i gycklig peruk, overall och en tagg med texten ”Sold out” och ett dollartecken på. Är det kanske en ironisk grimas till belackarna?

Återförenades

Sedan han och Big Boi återförenades på festivalen Coachella i våras har de jagats av dåliga recensioner och påhopp om att de bara turnerar för pengarna. Rykten säger att hiphop-duon från Atlanta - som inte släppt ny musik på åtta år - tjänar nästan en halv miljard kronor på sommarens festivalspelningar. Är det sant kunde de möjligen investerat i en mer generös scenshow. En dj, en basist och två körsångerskor är vad som bjuds.

Dansant

Kvällens Way Out West-konsert börjar bra. Duon rappar inspirerat i inledande ”B.O.B” och ”Skew it on the Bar-B ” och bäddar för ett dansant och svängigt 20-årskalas.

Det blir snarare en matt nostalgitripp i budget- format. Man undrar vad André 3000 tänker på där under peruken när han tittar tomt ut över Slottsskogen samtidigt som Big Boi lägger sin vers i ”Ms. Jackson”. Svaret kommer strax därpå: ”I gotta use the bathroom”, säger han och lämnar sin broder ensam för några solonummer. Därefter gör Big Boi samma sak.

Under superhitten ”Hey Ya” tar duon upp ett gäng tjejer på scenen för att höja stämningen. André 3000 uppmanar dem - med nästan provocerande pliktskyldighet - att ”shake it like a polaroid picture”. På skärmen bakom dj-båset visas en testbild. Det är tyvärr en ganska träffande beskrivning av konserten.

Outkast

Plats: Flamingo, Way Out West. Publik: Först enorm, sedan gradvis minskande. Längd: En och en halv timme. Bäst: ”B.O.B” och ”Skew it on the Bar-B”. Sämst: Bristen på engagemang.

ARTIKELN HANDLAR OM