– Är det en skitkorv eller en chorizo?

avJoacim Forsén

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJESBLADET EXKLUSIVT: Håkan Hellström släpper sin sjunde skiva men är osäker på vad han har åstadkommit – läs Joacim Perssons intervju med hyllade artisten

1 av 15 | Foto: Pontus Orre
det är inte över Sjunde albumet är klart. Nu väntar Håkan Hellström på att få släppa loss musiken: ”Jag längtar jättemycket efter att skivan släpps så folk får lyssna på det. Det är jätteroligt att få respons. Man har ju ingen aning. Man hör givetvis musiken och tycker att det låter bra. Men jag menar, jag tycker ju att Rickfors ”Vingar” är bra, och det är ju inte alla som tycker det.

Här kommer ett uselt ­besked till alla som vill se Håkan Hellström dala.

I april släpper sångaren sitt nya album. Det heter ”Det kommer aldrig va över för mig”.

Med bara de allra sista justeringarna på mixen kvar kan Håkan Hellström snart lägga ännu en skiv­inspelning åt handlingarna. Just hemkommen från några semesterdagar i Rom sitter sångaren i skivbolagets skinnsoffa och berättar om sitt sjunde album, ”Det kommer aldrig va över för mig”.

Har lyssnat en gång

Musiken är så ny att han knappt hunnit reflektera över hur allt blev till slut.

– Jag har bara sträcklyssnat låtarna en gång så jag vet inte riktigt vad det är vi har att göra med här. Är det en skitkorv, en god hot dog ­eller en härlig chorizo? Jag vet inte, säger Håkan och skrattar.

Klart är åtminstone att det är andra ingredienser den här gången. Efter två ­album med Jocke Åhlund har Håkan valt att jobba med bland andra Deportees-producenten Måns Lundberg.

Nytt sätt att jobba

Tillsammans med Björn Olsson och Johan Forsman Löwenström har arbetet med nya skivan varit helt annorlunda.

– Jag var rätt säker på vad jag ville göra den här gången. Det behövde inte vara så jävla allvarligt och jag ville inte att det skulle bli en så stor apparat. Vi har spelat de flesta instrumenten själva och förutom trummisar har vi inte använt studiomusiker. Det var rätt grymt att stå och spela bas igen själv, ­säger Hellström och fortsätter:

– Det här är väldigt ­mycket en studioskiva och det är inte den där live­frenesin som finns på de två senaste plattorna. Det är ganska stramt och inte många instrument på låtarna. Det ingen riktig ­spelglädje, ­haha.

Svårt att toppa

Var det självklart att inte jobba med Jocke den här gången?

– Vi har inte pratat om det men det kändes naturligt. De två skivorna ... jag kan ­inte förstå att vi har åstadkommit dem. Jag är otroligt glad över att de blev gjorda och jag har väldigt svårt att se att jag ska kunna toppa dem. Det går inte riktigt. De var som en kreativ lavin. Vi måste vila oss lite men jag är helt ­säker på att vi kommer att fort­sätta.

I höstas blev ett annat uppbrott känt. Efter drygt tretton år tillsammans, ­ännu fler om man räknar det som hänt före Hellströms solokarriär, lämnade ­Daniel ”Hurricane” Gilbert Håkans band.

– Jag och Daniel började spela tillsammans 1989, jag tror att en paus var på sin plats. Man kan säga att man växer ifrån varandra, men det är säkert lika skönt att växa ihop igen efter att man varit ifrån varandra ett tag. En sån kompis tror jag Daniel är.

I sommar får fansen i stället se en annan gitarrist vid Håkans högra sida, Mattias Hellberg.

– Jag är så himla glad. Jag älskar Mattias sätt att spela gitarr.

Håkan om...

... omslagsbilden:

– Det där är en bild som jag haft inramad på väggen under en herrans massa år. Jag har alltid älskat den. Den passade så himla bra på låtarna och säger det mesta. Den där första kyssen, kärleken och passionen. Där någonstans ligger hela skivan faktiskt. Jag ska inte gå längre in i det, men den motsvarar alltihop.

Publicerad: