En storslagen ballad som drar åt två håll

MUSIK

Agnetha Fältskog

When you really loved someone

(Singel)

Universal

POP Nästan exakt nio år efter coverplattan ”My colouring book" är en av Sveriges mest ikoniska sångerskor tillbaka. Med eget material. Men också med en uppenbart ny glöd.

Första singeln från Agnetha Fältskogs kommande album ”A" är en storslagen ballad som drar åt två håll, slick sofistikerad västkust och låtskrivaren Jörgen Elofssons typiskt moderna anslag och melodisjäl. Refrängen är omedelbar. Stråkarna trängs bland brett målade synthar och tickande trummor. Det låter så mycket P4 att kanalen borde upprätta en ny AA-rotationslista enbart för singeln.

Men det som framför allt lyfter balladen ur dussinfållan är förstås vad Agnetha Fältskog gör av den. Sångerskan hittar sin unika värme i rösten och får den att stå ut genom den lätt digitalkalla produktionen. Fältskog låter inte bara som att hon är tillbaka, utan som att hon verkligen vill vara det.

Med det blir ”When you really loved someone” är en känslosam och värdig comeback som lyckas att låta 2013 utan att bli för ängsligt anpassad till samtiden.

Fotnot: Singeln ”When you really loved someone” är ute nu. Nya albumet ”A” släpps den 13 maj.

ARTIKELN HANDLAR OM