Oscar Zia

Veckans singlar: fina återkomster med Lykke Li och Familjen

Av: 

Håkan Steen

MUSIK

SINGLAR Lykke Li gör en utsökt cover, Familjen återvänder med politiskt glödande danspop och Oscar Zia börjar sjunga på skånska. Med mera.

Betyg: 4 av 5 plus
Lykke Li
Time in a bottle
LL Recordings
POP Det är fyra år sedan Lykke Lis senaste album ”I never learn” och den Kalifornien-baserde sångerskan har mest fokuserat på sitt sidoprojekt, folkpopgruppen Liv, och att vara småbarnsmamma.

Men nu börjar det hända grejer. Lykke Li finns med på nya Little Jinder-singeln och är bokad till årets Way Out West. I fjol släppte hon en version av The Righteous Brothers ”Unchained melody” till en reklamfilm och här kommer en låt till, även detta en cover.

Amerikanske singer-songwritern Jim Croce fick en postum hit med ”Time in a bottle” efter sin död i en flygolycka 1973. Den akustiska balladen skrevs till hans son, som så småningom skulle växa upp och bli artisten AJ Croce.

Lykke gör en elegant 60-talsorkestrerad tagning med något mörkare ton. Och ger en ofta tolkad låt en hel del nytt liv.


Betyg: 4 av 5 plus
Familjen
Rök och speglar
Karlssons Musikkontor
POP ”Smoke and mirrors” är ett engelskt uttryck lånat från trollerivärlden och använt för att beskriva när något framställs som något annat än det i själva verket är. Inte sällan brukar det handla om vilseledande politisk propaganda.

Förra året aviserade Johan T Karlsson, som mannen bakom Familjen heter, att han skulle sluta spela sin gamla konsertfavorit ”It began in Hässleholm” som en besviken protest mot att Sverigedemokraterna skaffat sig betydande politiskt inflytande i hans gamla hemkommun. Ilskan tände en gnista och ”Rök och speglar” kom till.

”Den handlar om när man är så trött på idioter och på att vifta med plakat. Det kan vara smartare att göra konstruktiva, inkluderande, peppande grejer. Och att ta pauser i allt som händer – att umgås, festa och ha kul. Jag gillar direktöversättningen av smoke and mirrors med tanke på hur Sverige svartmålas”, säger Johan T Karlsson om sin första nya singel på sex år. En karibiskt synthstudsande uppåtlåt som inte bara låter som en potentiell ny livebomb för Familjen utan också lovar synnerligen gott inför albumet ”Kom” som släpps 2 mars.


Betyg: 3 av 5 plus
Oscar Zia
Det går aldrig
Warner
POP Mer pop på skånska. För jo, på nya singeln växlar Oscar Zia över från engelska till sin egen Svedala-dialekt. Detta till en spartansk elektronisk r’n’b-pop som både låter lite fränare och coolare än något han har gjort tidigare.

Helt rätt, och med ens blir jag oväntat nyfiken på vart 21-åringen kan ta det här på det album som kommer senare i år.


Betyg: 3 av 5 plus
The Weeknd feat. Kendrick Lamar
Pray for me
Aftermath/Interscope/Universal
R’N’B Om två veckor kommer superhjältefilmen ”Black panther”. Redan nästa vecka släpps soundtracket till Marvel-rullen, där Kendrick Lamar lyckats samla en imponerande rad av de allra bästa inom hiphop och r’n’b just nu.

Vi har redan hört hans SZA-samarbete ”All the stars” och ”King’s dead” där Jay Rock gästas av Lamar, Future och James Blake. Tredje låten är The Weeknds och spöar kanske inte så mycket på hans senaste album ”Starboy” men refrängen klibbar effektivt och bara att ha The Weeknd och Lamar på samma låt är någonstans lite stort i sig.

Andra som kommer att dyker upp på soundtracket är Vince Staples, Schoolboy Q, Khalid, Jorja Smith och Anderson Paak.


Betyg: 3 av 5 plus
Busta Rhymes feat. Missy Elliott & Kelly Rowland
Get it
Epic/Sony
HIPHOP Vid sidan av några mixtapes verkar Busta Rhymes mest ha ägnat de senaste åren åt skivbolagsbråk och klammeri med rättvisan (i augusti 2015 greps han för att misshandlat en gyminstruktör). Men här kommer en kul ny singel, ihop med Destiny’s Child-bekanta Kelly Rowland och självaste Missy Elliott.

Föga oväntat är det Missys galenskaper som lyfter låten, dels genom det repetitiva ”get it, get it, tip it, tip it” och dels genom en sjövild rap som åter får mig att börja längta efter det där nya albumet som hon har utlovat i några år nu.


Betyg: 3 av 5 plus
Jonas Lundqvist
Leva farligt
Adrian/Border
POP ”Inne på toa så går hela lönen/jag trodde jag hade lämnat det livet/men du kan aldrig ta det för givet” sjunger den forne Bad Cash Quartet-trummisen på första singeln från kommande tredje soloalbumet "Affärer” som släpps 23 februari.

”No smell of work, det ska va lätt annars får det va” förklarar han i den sjungna (!) pressreleasen till låten.

Och det låter onekligen både lätt och lekfullt om det här charmerande urtypiska stycket Gbg-pop, som helt naturligt både fångar stora livsfrågor och citerar Ritchie Valens ”La bamba”.


ALLA ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Oscar Zia

Kelly Rowland

Missy Elliott

Jonas Lundqvist

Wesley Snipes

Kendrick Lamar

Lykke Li