Skivrecensioner

Den hemmasnickrade känslan är Einárs största charm

Av: 

Per Magnusson

Unge med extra energi: 18-åriga Einár har släppt fyra album på mindre än två år.
Unge med extra energi: 18-åriga Einár har släppt fyra album på mindre än två år.

MUSIK

ALBUM Einár återvänder med sitt fjärde album – blott en sommar efter sitt förra.

Musiken präglas av en otämjd brist på eftertänksamhet som är den tidiga ungdomen förunnad.


Uppdatering 211021:

Einár är död – sköts med flera skott på nära hållBetyg: 3 av 5 plus
Einár
Unge med extra energi
Einár


HIPHOP ”Han bör nog bara fortsätta med full fart framåt i en av de där elva bilarna han äger i sin trots allt lovande rapfantasi”, skrev jag om Einárs förra album ”Welcome to Sweden” i mitten av maj.

Det är exakt vad den nyss myndige Nils Grönberg från Enskedalen nu gör. Drygt fyra månader senare är han tillbaka med sitt nya album som överraskningssläpptes i måndags. I linje med en ung generation svenska rappare – Z.E, Dree Low, 1.Cuz med flera – påminner Einárs utgivningstakt om 60-talets popgruppers. ”Unge med extra energi” är fjärde fullängdaren på knappt två år. Svindlande nog var det så sent som i fjol Einár slog igenom som affischnamn för en ny – lika poppig som nihilistisk – svensk rap.

Einár har varit extremt konsekvent i sitt uttryck under sin korta karriär, men den här gången märks en liten brytpunkt. Inledande titelspåret är en klassisk hiphop-skildring som följer ”Nisse” från skolan till genombrottet. I samma låt blottas en underliggande melankoli som ger texterna om tung kriminalitet och revansch ett större känslospann. Avslutande och redan släppta ”Feelings” går i samma, blåa färg.

Om albumet ramas in av introspektion är allt däremellan ett hiphop-party i hundraåttio. Låtar som ”Brottslingar” och ”Madagaskar” är smått omöjliga att skilja från Einárs tidigare verk. Samma känsla på repeat: en Mercedes med tonade bakrutor glider i slowmotion genom Dalen Centrum. Lokalpatriotismen är gulligt intakt. I ”Hammarby” sitter huvudpersonen på gröna linjen och drömmer om att ”gå i morgonrock på ett tak med en pool”.

Samtidigt är Einár knappast blind för sin internationella samtid. Hans sjungande rap har egentligen mer gemensamt med nutida stjärnor som Post Malone än med idolen Eminem (en låt döps oblygt till ”Rockstar”). I singeln ”Pop Smoke” hyllas den mördade amerikanska rapparen med samma namn, och genren drill – den nya svenska rapens mest uppenbara storebror.

Den huvudsakliga charmen med Einárs musik, den hemmasnickrade känslan, är på samma gång oförändrad. En lekfullhet som kommunicerar: vi gjorde den här låten i natt. Den blev skitbra, så vi la ut den i morse.
BÄSTA SPÅR: ”Unge med extra energi”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS

Handla festkläder från små till stora storlekar. Upp till 60% rabatt på tusentals varor hos Cellbes här!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Lovande fartblind rapfantasi från Einár

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Einár