Skivrecensioner

Fricky rör sig framåt med sin väna r’n’b

Av: 

Per Magnusson

”Fricktion” är en promenad genom den svårdefinierade skog som är Frickys universum.
”Fricktion” är en promenad genom den svårdefinierade skog som är Frickys universum.

MUSIK

ALBUM Fricky är en sympatisk och reflekterande – ja, till och med progressiv – artist.

En som inte låter sig sorteras i ett fack.

Betyg: 4 av 5 plus
Fricky
Fricktion
Random Bastards/Storspoven AB

R’N’B I ett drygt decennium har ny amerikansk rap och r’n’b varit den mest framåtskridande musiken. Ändå har förvånansvärt få svenska artister låtit sig inspireras av den fullt ut, vågat låta sin musik flyga lika fritt. Bortsett från några sällsynta undantag har den inhemska scenen hellre vilat tryggt på äldre tradition.

Därför var Umeås Erik Friman en frisk fläkt när han solodebuterade under artistnamnet Fricky för fem år sedan. Vän norrländska över luftiga beats, självutlämnande texter som ville mer än bara berätta om nya sneakers.

Mycket har hänt i artistens liv sedan dess. Han har träffat fästmön Nathalie ”Cleo” Missaoui. Tillsammans fick de en dotter 2019. Allt vackert så långt, men som vanligt finns ett liv bakom barnvagnspromenader i filtrerat motljus. I intervjuer har Fricky öppenhjärtigt delat med sig av ångest, graviditetsdepression och utbrändhet. Någonting som paret skildrar fint i låten ”Speciellt”, debutalbumets final.

”Fricktion” finns en ärlighet, och framför allt – ödmjukhet – som jag tycker mycket om. En egenskap som vanligtvis inte förknippas med genren, och som förstärks av musikens inramning: varma syntar, mjuka gitarrer, krispiga pianon. Det visuella uttrycket värnar albumets känsla: att sitta på en mossig klippa och titta på solnedgången. Omslaget doftar mer jordig 70-talsrock än nutida r’n’b.

Som låtskrivare är Fricky en poppig ordkonstnär med tjusiga vändningar (”Jag känner mig lo-fi varje gång det är högtid”) och humor: (”Borde ha min egen banjo”). De tio spåren är en promenad genom den trevligt svårdefinierade skog som är Frickys universum. Likt i videon till ”Kär pt. 2” står han liksom med kartan i hand och kastar desillusionerade blickar i sporadiska väderstreck. Men, som det heter, inte alla som vandrar är vilse.
BÄSTA SPÅR: ”Gå ihop”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ett farväl som visar varför Abba var bäst

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Erik "Fricky" Friman