Grundaren: ”Ghost bildades aldrig som ett band”

Tobias Forge är grundaren av bandet Ghost.

avAndreas Hansson

MUSIK

Han har stämts av de andra medlemmarna.

Nu slår Ghost-grundaren Tobias Forge tillbaka mot anklagelserna kring hur han behandlat dem.

– Ghost bildades aldrig som ett band, säger han till Blabbermouth.

fortsätter.

Nu slår bandets grundare och frontman, Papa Emeritus, Tobias Forge tillbaka efter att de övriga medlemmarna stämt honom för att han ska ha undanhållit inkomster från albumförsäljning och turnéer.

– Jag kan inte berätta hela historien, men utan att gå in på detaljer så har det alltid varit klart att Ghost aldrig bildades som ett band, den första uppställningen formades efter att första skivan släppts, och det var bara en liveuppställning. Sedan har det förändrats många gånger. Ingen som var i uppställningen i november spelade på debutalbumet, säger han till Blabbermouth.

”Lärde upp de andra”

Han menar att han själv orkestrerat bandets enhetliga sound genom att lära upp varje medlem.

– Jag måste lära dem att spela som jag spelar, ofta genom att få dem att tänka enkelt. Jag är okej på bas, keyboard, gitarr. Tricket är bara att få dem att underprestera. Det är såklart tidskrävande att behöva lära upp alla att ta efter en stil men det var så det startade, säger han.

Genom sin stämning gick de andra medlemmarna ut med sina och Forges identiteter. Där kräver de att grundaren redovisar alla intäkter mellan 2011–2016 och kräver skadestånd på nära 200 000 kronor.

”Klart att det blir problem”

Forge säger att dispyterna i bandet inte kommer som någon överraskning med facit i hand.

– Det är lätt att se nu förstås, att sätta mask på en person och ta med honom på världsturné med allt det innebär kommer bli ett problem. De flesta personer som dras till att spela rock gör det för att bli känd och få erkännande. Jag är inget undantag även om jag inte vill ha det i form av ”likes”, säger han.

Under 2016 ska Forge ha erbjudit de andra medlemmarna en uppgörelse med vad de själva kallat ”slavkontrakt”. I slutet av året bytte han i stället ut alla medlemmar.

– Vi bildade aldrig bandet tillsammans, det var alltid ett typ Bathory-band där det var folk som spelade live, inte nödvändigtvis samma personer som spelade på skivorna, säger Forge till Blabbermouth.