Thomas Stenström lyfter mot slutet

Thomas Stenström i Avicii Arena.
Thomas Stenström i Avicii Arena.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Thomas Stenström
Plats: Avicii Arena. Publik: Ca 10 000 (utsålt). Längd: 2 timmar och 25 minuter. Bäst: När Stenström rör sig till den mindre scenen mitt i publikhavet, samt avslutande ”Ser du månen där du är ikväll?”. Sämst: Det hela känns lite för anonymt ibland.


KONSERT Thomas Stenströms största spelning hittills i karriären innehåller två delar: en godkänd och en helt magisk.

Thomas Stenströms musik är tveklöst gjord för livescenen. Den osar av allsångsvänliga refränger och en känsla av eufori. Det råa och storslagna soundet passar fint på Avicii Arena, över tio år in i karriären gör Stenström sin största spelning här i kväll.

– Jag kommer blunda och öppna ögonen bara för att se om ni är kvar, om det här är på riktigt, säger han.

Han lovar att ge hela sig ”på den längsta konserten ni någonsin varit på”. Energin och engagemanget är knappast förvånande. Även i det intima sammanhang som är "Så mycket bättre" sjöng Stenström alltid med själ och hjärta under sin medverkan i programmet i höstas.

Kvällens konsert är inget undantag.

När Uddevallasonens sång och gitarr ekar över arenan i ”Gator utan namn” känns uppgivenheten påtaglig. ”Jag har varit arg sen jag var tretton, jag trodde det skulle släppa någon gång”, sjunger han.

Det vilar en stark känsla av melankoli över hela arenan. Musiken är till för dem som alltid längtat bort till något annat, något bättre. Stunderna av samhörighet är många och kommer i låtar som ”Himlen över city”, ”Bam bam” och ”Elvis, Einstein och jag”. Stenström behöver aldrig be publiken att sjunga med, de kan vartenda ord och tar över varje gång han tystnar.

Ibland är det ändå något som skaver. Konsertens första halva lyfter inte riktigt och det försiktiga tempot får det hela att kännas som en förutsägbar raksträcka, trots att Stenström får sällskap av både Melissa Horn och First Aid Kit (även Miriam Bryant ansluter senare under kvällen).

Thomas Stenström i Avicii Arena.
Thomas Stenström i Avicii Arena.

Men spelningen går att dela in i två delar: en godkänd och en fullkomligt magisk.

För när Stenström kliver upp på den lilla provisoriska scenen mitt i publikhavet hamnar vi i ett enda långt klimax.

Nu står han centimeter från folkhavet och håller dem i handen. I ”Rör inte min kompis” ställer han sig på stängslet, ramlar nästan över publiken och pikar Jimmie Åkesson som om morgondagen inte finns. Sedan springer han tillbaka till den större scenen igen och tar i så att han landar på rygg.

Men konsertens höjdpunkt kommer när Stenström plötsligt drar ner tempot och avslutar med ”Ser du månen där du är ikväll?”, hans magnifika version av folkvisan ”Auld lang syne”.

När tiotusentals fans backar upp Thomas Stenströms starka sång och lyser upp hela arenan med sina telefoner frågar jag mig om livemusik kan bli vackrare än så här.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Thomas Stenström i Avicii Arena.
Thomas Stenström i Avicii Arena.
Publisert:

LÄS VIDARE