James Blakes källa verkar sakna botten

James Blake har flyttat till Los Angeles, men knappast övergett sitt brittiska jag.
James Blake har flyttat till Los Angeles, men knappast övergett sitt brittiska jag.

ALBUM James Blake har hittat en källa så klar att det känns som den går att ösa ur för all framtid.

Femte albumet bara flyter på.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
James Blake
Friends that break your heart
Republic/Universal

POP Sedan saligt nyförälskade ”Assume form” från 2019 har James Blake hunnit släppa två ep:s: ”Before” och ”Covers”. Han har även gästat Slowthai och svept in rapparen Dave i dimmiga beats. Femte albumet landar senare än planerat, beroende på att vinylproduktionen gått vilse i pandemin.

”Friends that break your heart” sätter av i ett lulligt r’n’b-land där Blake simmat runt så länge. Syntar utan kanter, smäktande stråkar, en nästan japansk tomhet som går att fylla med egna tankar och erfarenheter. I centrum: en gudabenådad röst någonstans mittemellan Joni Mitchell och Thom Yorke. I bland studsar den rakt ut i rymden. Inom snäva ramar skapar han små fyrverkerier.

33-åringen från Enfield, London har länge legat sked med den amerikanska musikgräddan genom samarbeten med Frank Ocean, Beyoncé och Kendrick Lamar. Den här gången kallar han in den kanske friaste och intressantaste rösten för tillfället: SZA.

Blake bor sedan några år tillbaka i Los Angeles med flickvännen, den brittiska skådespelaren och modellen Jameela Jamil. Han må ha lämnat sin omedelbart nykära kokong och gått tillbaka till blått livsfilosoferande över Rhodes-piano. Men den kaliforniska sol som tändes över hans tidigare så tegelklädda dystopi har letat sig in för att stanna.

Mötet mellan de två popnationerna på var sin sida om Atlanten framstår som alltmer central i Blakes musik. Han gör uppror mot sitt regniga arv genom att bjuda in Atlanta-rapparna JID och Swavay eller demonproducenten Metro Boomin, men det går som bekant aldrig riktigt att fly var man kommer ifrån. I det uppstår en dragkamp och, faktiskt, en nästa nivå i Blakes artisteri.

Där hittar han en källa så klar att det känns som den går att ösa ur för all framtid.
BÄSTA SPÅR: ”Funerelle”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert:

LÄS VIDARE