The National skildrar livet som få andra

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
The National tillsammans med regissören Mike Mills.
Foto: Graham MacIndoe
The National tillsammans med regissören Mike Mills.

ALBUM The Nationals åttonde album och systerprojekt till Mike Mills hyllade kortfilm är aningen för långt.

Men det är ändå något av det mest träffande Cincinnati-bandet har gjort.


The National
I am easy to find
4AD/Playground


ROCK Livet är fyllt av viktiga men odramatiska händelser. Vänner glider ifrån en, känslor kallnar och kärlek brinner långsamt ut.

Få kan göra musik av dessa stunder som The National.

Samarbetet med regissören Mike Mills känns därför som en självklarhet.

”I am easy to find” är både ett album av The National och en kortfilm av Mills. I filmen skildras livet noggrant och realistiskt från födseln till döden.

Alicia Vikander spelar trovärdigt flickan som hittar sina första vänner och ser sina föräldrar bråka i bilen. Som vuxen kvinna kämpar hon med att älska sin man, föräldrarna dör och vännerna byts ut.

En av filmens finaste stunder är när Vikander sitter vid makens sjukhusbädd i gråt.
Undertexten lyder: ”She promised her husband he'd die at home". I bakgrunden hörs titelspåret – albumets starkaste och mest hjärtskärande höjdpunkt.

I låten har Matt Berninger och Kate Stables slutat älska varandra men de är för trötta för att göra slut.

Speciellt för det här albumet är att The National gästas av flera kvinnliga musiker, bland andra Gail Ann Dorsey, Sharon Van Etten och Lisa Hannigan. Enligt Matt Berninger är det här ett sätt att få med ett kvinnligt perspektiv även i musiken.

Hannigans insatser gör starkast avtryck. Inte minst i vackra ”So far so fast” där Dessner-brödernas gitarrer bygger upp till ett makalöst crescendo.

Och i ”The pull of you” sammanflätas Berningers och Hannigans röster i ett mjukt intro. Matt Berninger leker med sin sång och går sedan över till klockren spoken word: ”Is this how I lose it? Everything at once? Carried to space by a dolphin balloon?”.

Det går att klaga på att det 16-spåriga albumet är för långt. Med sina 64 minuter hade ”I am easy to find” inte behövt vara längre än filmens 24.

Men det här är ändå ett gripande exempel på vad The National gör bäst; en helhjärtad skildring av livets viktigaste stunder.
BÄSTA SPÅR: ”I am easy to find”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE