Veckans singlar: Ingen panik! Taylor Swift är tillbaka

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

SINGLAR Ingen gör dum pop smartare än Taylor Swift. Zara Larsson hyllar kärlekens kemikalier. Laleh skriver in sig i de svenska sångböckerna och Bruce Springsteen åldras med bravur.


Taylor Swift feat. Brendon Urie
Me!
Republic/Universal
POP I filmen ”Tiny furniture”, som just nu finns på SVT Play, flyttar 22-åriga Aura hem till sin konstnärsmamma i New York med en halvdöd hamster, en utsiktslös filmutbildning och ett sprucket förhållande i ryggsäcken. Lena Dunham regisserade och spelade själv huvudrollen i filmen strax innan hon skrev in sig i historieböckerna genom geniala tv-serien ”Girls”.

Taylor Swift och Lena Dunham är inte bara nära vänner. De delar även samma knivskarpa blick för kärleksrelationer, vardagsdramer och har en magisk förmåga att ständigt hitta nya infallsvinklar i dessa. När Taylor Swift är som bäst skriver hon om kärlek som ingen annan (lyssna på vadsomhelst från albumet ”Red”) eller så gör hon bara världens bästa pophits (”Style”, ”Dancing with our hands tied”).

Hennes första nya musik sedan ”Reputation” kom i natt, kryptiskt nedräknad genom sagolika, rosa Instagram-bilder och en gigantisk fjäril målad på en vägg i centrala Nashville.

”Me!” är främst en påminnelse om att ingen gör dum pop lika smart som Taylor. Vi får ett knippe klassiskt humoristiska rader (”I know that I went psycho on the phone”). Fiffigt också att lyckas ge en lektion i både stavning och den svåra konsten att älska sig själv på 3 minuter och 13 sekunder.

Men när vi vi ser tillbaka kommer nog ”Me” – som varit minst 50 procent bättre utan Panic! At The Discos Brendon Urie – främst att framstå som en parentes i Swifts diskografi.

Men alla kan sitta lugnt i båten.

Tays förstasinglar tenderar att vara statements. Pastellfärgade popnoveller som kan matcha den tjusiga fjärilen finns garanterat att håva in på kommande, ännu obetitlade sjunde albumet.Wow
Zara Larsson
TEN/Epic/Sony
POP Efter ”Ruin my life”, en smittsam poplåt om förrädisk kärlek och ”Don't worry bout me”, en dancehall-doftande dansdänga, är Zara Larsson tillbaka med den tredje singeln från tredje albumet som väntas någon gång i år.

”Wow” är en rusigt romantiskt hyllning till kärlekens egna kemikalier. Det mest notabla är post-refrängen, i vilken den amerikanska dansmusikproducenten Marshmello pitchar Larssons röst upp och ner. Fascinerande, men fortfarande: ett litet eldande för kråkorna. Känslan att den där rösten inte kommer till sin fulla rätt är alltjämt svår att fly.Laleh
Sand överallt
Lost Army/Warner
POP Efter en kort utflykt på engelska med singeln ”Knock Knock” är Laleh tillbaka på svenska. I samma stund svävar Ted Gärdestads ande in över musiken som stackmoln en oskyldigt blå junidag. Musiken blir supernaiv, i ordets finaste bemärkelse. Skalar man bort det studsiga popbeatet på nya ”Sand överallt” skönjs en mjuk svensk klassiker värdig en ”Vispop”-bok i vilken dammig gammal pianostol som helst. Låten är en given sommarhit, med sanden rinnande ur händerna och havet sköljande över namn skrivna på stranden.Bruce Springsteen
Hello sunshine
Sony/Bruce Springsteen
ROCK Bruce Springsteen har beskrivit ”Western stars”, hans första album på fem år, som musik med svepande, filmiska orkesterarrangemang, inspirerad av sen 60- och tidig 70-talspop. Glen Campbell, Jimmy Webb, Burt Bacharach. Country, easy listening, södra Kalifornien.

Första singeln är en oblyg hyllning till Harry Nilssons ”Everybody's talkin'”. Samma tassande trummor, snarlika basgång och tillbakalutade position, kidnappad av charterreklam som Nilssons klassiker är. Men solen är ju så hopplöst förgänglig i båda låtarna.

”I had a little sweet spot for the rain”, sjunger Springsteen, så på samma gång sorgset och tryggt som bara han förmår.

Tankarna vandrar vidare till Ulf Lundells roman ”Vardagar”, som jag läste ut i går kväll. En varsamt melankolisk dikt till åldrandet. Och ett så värdigt sådant, med en akustisk gitarr eller en skrivmaskin i knät, kisande mot fönstret, där regndroppar fortsätter att falla.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE