Rebecka Ljung

En urkraft till röst

Ahnoni fäller discotårar över vår misshandel av moder jord.
Ahnoni fäller discotårar över vår misshandel av moder jord.

Rebecka Ljung listar sina 10 bästa album från 2016

1. HOPELESSNESS (ANOHNI)
Skratt och gråt flöt ihop när jag gick längs kanalen i Berlin och premiärlyssnade på Anohnis nystartsalbum ”Hopelessness”, delvis inspirerat av det aldrig sovande nattlivet i staden där jag bodde. I ny, dansant popskrud sjunger hon ett öppet brev till Obama och ett troligt förlåt till människor i IS (!), och fäller discotårar över vår misshandel av moder jord. Jag kan inte värja mig från denna urkraft till röst, konstnär och medmänniska. Anohni är något av det bästa som har hänt populärkulturen.

2. RUNNING OUT OF LOVE (THE RADIO DEPT)
”If you want something done/get Swedish guns”. Johan Duncansons lena popröst sjunger om den svenska vapenindustrin och annat skamligt som gör The Radio Dept förbannade. Favoritlåten ”Swedish guns” är precis som hela plattan politisk, obehaglig och oemotståndligt snygg.

3. BLOOD BITCH (JENNY HVAL)
Geni är ett överöveranvänt ord men i grannlandet Norge finns ett. Kompromisslösa Jenny Hval skapar genrehal populärmusik som gör mig rädd, fascinerad, smått äcklad, fett imponerad, yr och lite kär. Hon målar en mörk, sagolik värld genom tio spår. Missa ej!


4. BLACKSTAR (DAVID BOWIE)
5. SKELETON TREE (NICK CAVE & THE BAD SEEDS)
6. DÖDLIGA KLASSIKER (BOB HUND)
7. THE HOPE SIX DEMOLITION PROJECT (PJ HARVEY)
8. REVY (PASCAL)
9. VAPEN TILL DOM HOPPLÖSA (HURULA)
10. RUM 4 AVD. 81 (KRISTIAN ANTTILA))

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN