Mustasch: Hjärta och smärta i egen definiton

avMarcus Grahn

MUSIK

Så bra var konserten i Karlstad

1 av 3 | Foto: Fredrik Karlsson/Solsta Foto
Mustasch fick tre plus av Marcus Grahn.

KARLSTAD. Mustaschen är borta, men Mustasch är som de ska: För bra för att skämta bort.

Ralf Gyllenhammar har rakat sig. På kort tid har han också ”förbättrat verkligheten”, som han uttrycker det, genom en lång och frodig thrash metal-frisyr, som skulle kunna vara inköpt på Wacken Open Air.

Plötsligt ser han ut som en helt vanlig hårdrockare.

Det återuppväcker en gammal tankelek:

Tänk om Mustasch hade varit ett helt vanligt hårdrocksband?

Tänk om de hade gjort som alla andra? Valt ett fränt namn på engelska, i stället för det svenska ordet för en ansiktsbehåring? Om de hade haft en sångare som spelat ball, i stället för att balla ur? Då hade det varit svårare att missa hur begåvade de är.

”Han growlar demoniskt”

När Mustasch inleder sin vårturné är det en stark grupp som gör det. Utifrån ser de ut att passa ihop. De har just släppt ett album, ”Thank you for the demon”, som känns som ett avgörande steg i karriären, mot ett musikaliskt rum där alla influenser har fritt inlopp. I kväll är sången fantastisk, flera låtar lysande, inramningen redig med bra ljus och videoprojektioner.

Samtidigt är Ralf Gyllenhammar en ”Double nature”-människa som inte verkar kunna låta bli att vara rolig, inte ens i låtar som betyder något viktigt för honom.

Han growlar demoniskt, för att i nästa stund Eddie Meduza-rulla på orden. Han driver ut den tunga, resoluta ”Bring me everyone”, för att sedan göra discoploj i ”I hate to dance”. Han gör en parodisk imitation av värmländska, innan den släpiga kolossen ”The mauler” välts fram.

Allvar och distans, i älskvärd kombination.

Inför sista låten, titelspåret från ”Thank you for the demon”, beskriver han den skivan som det ärligaste han har gjort, med uppriktig blick, och gör en gest som säger att han visar hjärtat för publiken. När den är slut dröjer han sig ensam kvar på scenen, mimar höftvickande till ”We built this city”, och så gnuggar han sitt svettband mot sitt kön, relativt metodiskt, innan han luktar på det och kastar ut det till publiken.

Hjärta och smärta, i egen definition.

Här uppträder Mustasch:

Bollnäs i kväll, Vara 28/2, Hultsfred 1/3, Borlänge 7/3, Helsingborg 8/3, Åre 13/3, Gävle 14/3, Uppsala 15/3, Stockholm 20/3, Malmö 21/3, Göteborg 22/3, Sälen 27/3, Kalmar 28/3, Falkenberg 29/3.

ARTIKELN HANDLAR OM