Spotify tvingas kapa låtlistor

avFrida Sjödin

MUSIK

Begränsningar införs i programmet

Nu kan din favoritartist plötsligt försvinna ur din Spotify-lista. Företaget tvingas plocka bort musik efter restriktioner från skivbolagen.

”Ett antal låtar som du tidigare lyssnat på kommer inte längre vara tillgänglig för streaming”, uppger man på sin blogg.

Foto: ap
Vilka artister som ingår när Spotify begränsar sina låtlistor är oklart. Framtiden får visa om artister som Bruce Springsteen kommer finnas kvar i programmet.

Några av spåren kommer att försvinna på grund av att en del musik inte får spelas i alla länder, något som i viss grad redan skett.

”Det innebär att om du delar låtar med vänner i andra länder så kanske de inte kan lyssna på dem. Restriktionerna lever kvar sedan den mesta av musiken såldes på cd-skivor och vår förhoppning är att sådana restriktioner i framtiden försvinner för gott”, skriver företaget i sin blogg.

Plockas bort helt

Annan musik kommer att plockas bort helt, på grund av rättighetsskäl.

”Viss musik har levererats till oss trots att artisten inte har velat ingå i en sådan här streamingtjänst. För att respektera artistens val måste vi nu ta bort de spåren”, uppger Spotify.

Börjat redan

Spotify anger att de genomför förändringarna för att tillmötesgå de överenskommelser som finns med skivbolagen. En del av begränsningarna har redan börjat genomföras, andra träder i kraft nästa vecka. Hur många låtar som berörs av uppstramningen anges inte. Inte heller nämns något om eventuell ersättning för de abonnenter som betalat för att få tillgång till musiken utan reklam.