Coolt och skarpt – i lunkigt tempo

MUSIK

till Bob DylanBerns

Han väljer coola låtar och bandet är sedvanligt smakfullt.

Men Bob Dylan fick till en mer levande show förra gången han var i Stockholm och spelade på klubb.

Foto: 71000/Läsarbild
Bob Dylan är på gott spelhumör under sin första kväll på Sverigeturnén. Han rör sig på scenen och överraskar i flera låtval – men tänder aldrig till på riktigt.

För det är väl Debaser Medis-giget våren 2007 som ligger närmast till hands att jämföra med, den första av de exklusiva klubbspelningar som vi nästan börjar tro håller på att bli en tradition under Dylans stockholmsbesök.

På Debaser hade han excellenta gammelrockalbumet ”Modern times” ute och låtar som ”Thunder on the mountain” trivdes verkligen i ett mindre rum.

Det blev ett kompakt sväng med en Dylan som verkade ha genuint roligt.

Han log rentav mer än en gång.

Anrika Berns är egentligen en ännu bättre scen för Dylan.

Flera välkomna pärlor

Och även om nog fler än jag står och hoppas förgäves på några världspremiärer från kommande albumet ”Together through life” – det här är första konserten på turnén – blandar han till en väldigt cool låtlista.

Inte minst är långt ifrån uttjatade gamla pärlor som de episka balladerna ”Señor (Tales of yankee power)” och ”Billy 4” väldigt välkomna överraskningar.

Och det är alltid stort när man får höra ”Blind Willie McTell”, även om den här tungt blueslunkande versionen kanske inte kommer i närheten av studioversionen.

Dylan är dessutom på väldigt gott humör också i kväll.

Han står, som så ofta på senare år, mest och hukar under en hatt i ett hörn bakom en orgel men gör flera bejublade utflykter till mitten av scenen för att spela munspelssolo (den sortens diskreta estradförflyttningar är normalt sett inget att rapportera om men i Dylan-världen sitter folk och analyserar sånt).

Snitsiga proffs

Ändå saknar man lite spänning.

Temperamentet blir i långa stunder väl behärskat.

Dylan har med sig ett stiligt ekipierat band av proffs, men de visar sig vara allra bäst på den sortens gubbgung som Dylan vurmat för på senare år.

Därför blir nyare rock’n’roll som ”Things have changed”, ”Summer days” och ”Honest with me” några av de skarpaste momenten i kväll.

Utan förväntningar

Något oväntat. Men å andra sidan har vi ju lärt oss att aldrig förvänta oss något av just den här artisten.

Fotnot: Bob Dylan spelar i Globen i Stockholm i kväll, Kinnarps Arena i Jönköping på fredag och Malmö Arena i Malmö på lördag.

Bob Dylan

Plats: Berns, Stockholm. Publik: 1200 (utsålt, förstås). Längd: 105 minuter. Bäst: "Honest with me”. Sämst: Vissa textrader låter tyvärr mer som harklingar än klassisk rockpoesi.

ARTIKELN HANDLAR OM