Lever upp till synthfrisyren

MUSIK

La Roux

La Roux (pop)

De brittiska öarna verkar inte få nog av knasiga, röda frisyrer. Svenska krulltotten Erik Hassle kammade hem storbolagskontrakt. Inhemska 20-åringen Elly Jackson sportar en frisyr som tangerar Jim Carreys i Den galopperande detektiven 2. Förutom tyngdlagstrotsande hårsvall har det, i den eviga jakten på nästa Lily Allen, talats mycket om ett knippe brittiska tjugonåntings med en fäbless för åttiotalets syntpop.

Just La Roux (som egentligen är en duo bestående av Jackson och producenten och låtskrivaren Ben Langmaid) och Little Boots­ går i bräschen för dessa. Men där Little Boots ser en duett med Phil Oakey från Human League som en kitschig accessoar går La Roux hela vägen. Den Brixton-bördiga sångerskan föredrar androgyna Annie Lennox framför trötta klichékvinnoideal. Duon hyser en gränslös kärlek till Heaven 17, Blancmange, Simple Minds och Depeche Modes Vince Clarke-era. Men frågan som debatterats i brittiska medier sedan Elly tippades femma på BBC:s lista över 2009 års pophopp kvarstår: Kan hon leva upp till frisyren? Med råge. Singeln In for the kill har hittills sålt med dagens mått mätt smått fantastiska en halv miljon exemplar. Uppföljaren Bulletproof toppar i skrivande stund singellistan i England. Det krävs knappast en skallig storbolagsscout för att förstå varför.

Ellys röst är påflugen och melodierna ettrigt efterhängsna som din lokala stalker. Allt vävs in i ett nödvändigt allvar. Under den femårsperiod som låtarna skrevs hade Elly Jackson ett på-av-förhållande som uppenbarligen var lika destruktivt som inspirerande. Flytten från franska hipsteretiketten Kitsuné till stora Polydor hörs egentligen inte alls. La Roux skrattar fortfarande hånfullt åt Lady Gagas väntade producentval. I stället väljer de prompt att låta som ett pimpat tv-spel på nordengelskt rave. Den 20-åriga frisyren kan knappast mäta sig med texterna och melodierna på Lily Allens Its not me, its you från i vintras. Men som Lilys småtrotsiga lillasyster gör Elly ett excellent jobb.

ARTIKELN HANDLAR OM