Judas lär inte svika Lady Gaga

MUSIK


Lady Gaga - Judas

Foto: grymt, gaga Lady Gaga har skapat ännu ett hitmonster.

POP ”Just dance”. ”Poker face”. ”Eh, eh (nothing else I can say)”. ”Lovegame”. ”Paparazzi”. ”Bad romance”. ”Alejandro”. ”Born this way”.

Efter två och ett halvt år – och ett och ett halvt album – kan Lady Gaga redan visa upp ett svårslaget pärlband av briljanta hits och singlar. Hennes cv kan jämföras med Madonnas makalösa utväxling mellan 1983 och 1986.

En annan likhet mellan Lady Gaga och Madonna är att de smyckar hitsen och scenshowerna med symboler och profiler från den moderna tideräkningens första och största ”Idol”-fabrik – Bibeln.

Nya singeln ”Judas” är det senaste tillskottet i Lady Gagas monsterbal.

Den här gången vill hon att fansen ska skrika ”Judas – juda ah ah – gaga” medan de sträcker tassarna i luften. Beatsen och basen är så hårda att de hade kunnat knocka en sandsäck. Tempot är snabbare än stekarnas shotsrace på Stureplan.

”Judas” hade kunnat bli aerobicsdisco som försvinner i mängden. Men Gagas känsla för melodier är ännu starkare än hennes förmåga att skapa en säljande image.

Isande ångest

Precis som i ”Paparazzi” och ”Bad romance” innehåller ”Judas” en vemodig refräng som häller kallt vatten innanför festens krage.

Blandningen av eufori och ångest är så tung att det nog bara är en tidsfråga innan The Freak Queen spelar in ett album med heavy metal.