Stina Nordenstam gjorde bästa svenska skivan någonsin

Albumet ”And She Closed Her Eyes” från 1994 utsett till vinnare

Stina Nordenstam har gjort den bästa svenska skivan – någonsin.

Det menar Sonic som placerar hennes "And She Closed Her Eyes" på första plats när musiktidningen listar de 100 bästa svenska skivorna.

Albumet, som gästades av bland andra Popsicle och Fläskvartetten, kom 1994. En av låtarna "Little Star" var med på soundtracket till filmen "Romeo & Julia" med Leonardo DiCaprio i en av huvudrollerna.

– Att så många tyckt om Stina Nordenstam är en liten överraskning. Men det är roligt att kunna konstatera det, säger Håkan Steen, redaktör på Sonic.

Sonic presenterar sin lista på de 100 bästa svenska albumen jämte texter om skivorna och intervjuer med artisterna i nästa nummer som kommer i veckan.

– Det är väldigt många som tyckt till och listan är baserad på det. Vi har samlat in åsikter från folk som kan musik från olika håll. Om vi bara frågat indiepopfolk hade det inte varit lika roligt, säger Håkan Steen.

På andra plats hamnar Håkan Hellströms debutalbum "Känn ingen sorg för mig Göteborg" från 2000, tätt följt av jazzpianisten Jan Johanssons "Jazz på svenska" från 1964.

– Jag hoppas inte folk fäster sig så mycket vid ordningen. Vi har velat lyfta fram musik som kommit i skymundan och äldre musik som står sig väl, säger Håkan Steen.

Fotnot: Håkan Steen jobbar även som recensent på Nöjesbladet.

Publisert: