Här är Spotifys hemliga avtal med Sony

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Streamingtjänsten betalar miljoner i förskott till skivbolagen

1 av 5
Daniel Ek, Spotifys vd.

Flera världsstjärnor anklagar Spotify för att roffa åt sig en för stor del av intäkterna.

Men i själva verket verkar det vara skivbolagen som är de stora vinnarna.

Enligt ett läckt kontrakt mellan Spotify och Sony behåller jättebolagen mångmiljonbelopp för sig själva.

Popfenomenet Taylor Swift var först ut.

I november tog hon bort alla sina låtar från Spotify. En viktig orsak var missnöje med ersättningsnivåerna som den svenska streamingtjänsten betalade ut.

”Piratkopiering, fildelning och streaming har krympt antalet sålda album drastiskt och varje artist har hanterat det här slaget på olika sätt. Det är min åsikt att musik inte borde vara gratis”, skrev hon i ett debattinlägg i Wall Street Journal som fick stort genomslag.

Under våren har flera artister följt i Swifts fotspår. I mars samlade Jay Z några av världens största artister i New York för att presentera Spotify-konkurrenten Tidal, som lovar att ge musikerna mer pengar.

Hemligt avtal

Spotify har ihärdigt slagit tillbaka mot kritikerna.

Nu har ett avtal mellan streamingtjänsten och skivbolagsjätten Sony läckt. Där framstår skivbolagen som de stora vinnarna.

Det är The Verge som kommit över avtalet, som signerades kort före Spotifys USA-lansering 2011. I dokumentet framgår bland annat hur mycket skivbolagen skulle få betalt per startad ström.

Går inte till artisterna

Där slogs också fast att Spotify skulle betala 25 miljoner dollar, motsvarande över 200 miljoner kronor, per år i förskott till Sony under de första två åren av kontraktsperioden.

Källor uppger för The Verge att skivbolagen ofta behåller dessa förhandsbetalningar för sig själva, utan att dela med sig till artisterna.

Tjänar mer pengar

En annan faktor som gör Sony till vinnare på kontraktet är en så kallad ”most favored nation”-klausul. Enligt The Verge innebär den att Sony måste kompenseras om Spotify ingår ett mer fördelaktigt avtal med ett annat skivbolag.

Tillsammans med några andra villkor i kontraktet leder detta till att Sony tjänar mer och mer pengar på Spotify-avtalet för varje år som går. Och detta utan någon omförhandling.

Verge har varit i kontakt med både Spotify och Sony, som inte vill kommentera uppgifterna.

För bästa kollen på alla streamingtjänster - följ Nöjesbladet på Facebook

Publicerad: