Rimligt av Live Nation att ta paus

MUSIK

Nöjesbladets hårdrocksexpert Mattias Kling om beslutet

1 av 3 | Foto: Nära 52 000 metalfans hjälpte till att göra Sthlm Fields till största svenska festivalen.

Det är svårt att se pausbeslutet som något annat än total rimlighet.

Sthlm Fields är inte, och ska inte vara, en festival som andra.

Därför ligger det helt i evenemangets strategi att gå i dvala om inte rätt bokning är möjligt.

Foto: Mattias Kling.

Efter premiärsuccén förra året med nära 52 000 besökare skulle det naturligtvis vara lockande för Live Nation att trappa upp kukmätningen med FKP Scorpios Norrköpingsbaserade Bråvallafestival när det gäller publikrekordet.

Men för att en sådan fajt ska ens vara möjlig krävs det ett toppnamn som lockar ut publiken en masse, en riktig kioskvältare som står ut i den redan hårt konkurrensutsatta livefloran som är rocksommaren 2015.

Det är ju nämligen så att Sthlm Fields lever med bokningarna. Speciellt då det är en festival som uppstod och formades runt Metallica 2014, och som blev av just där och då just för att just metalgiganterna var lediga och kunde agera biljettmotor till premiäråret. Evenemanget har ju ingen medföljande mytologi, inget rykte som kan locka folk på bara rennomé, inget campingliv, egentligen inget unikt förutom eventuella band och sitt citynära huvudstadsläge.

I år spelar dessutom redan tänkbara dragplåster inom den hårdare rockscenen redan i Sverige, på andra datum och andra platser. Bara två veckor efter ett möjligt Sthlm Fields-tillfälle ser vi Foo Fighters på Ullevi, fem veckor senare gör AC/DC Friends Arena medan Metallica avrundar sommarsäsongen i Göteborg den 22 augusti.

Med alla dessa tänkbara huvudakter redan upptagna är det egentligen bara Iron Maiden som skulle kunna ta topp-positionen på en eventuell festival av den kaliber som arrangörerna hoppas på, men då Bruce Dickinson just nu repar sig efter sin cancerbehandling och sextetten snarare satsar på releasen av sitt 16:e studioalbum under året torde det väldigt osannolikt att ens ett drömgage skulle locka ut dem på vägarna.

Därför gör Live Nation helt rätt som tar en paus. Men rockpubliken behöver knappast känna sig blåst för det.

ARTIKELN HANDLAR OM