Håkans fina hyllning till vännen Wadling

MUSIK

Förra gången en kyss – nu kärlekshyllning med ros och whisky

1 av 3 | Foto: Vid scenkanten under kvällens konsert på Ullevi hyllades Freddie Wadling, som avled tidigare i veckan.

GÖTEBORG. Han ledde sin vän legendaren Freddie Wadling upp på scenen förra gången.

Efter det plötsliga dödsbudet i torsdags hyllade Håkan Hellström sin kollega och vän inför de 70 000 i publiken.

Med en flaska whisky och en ros.

– Det här är Håkan, han är min kompis. Han är säkert er också.

När Freddie Wadling kom upp på Ullevis scen 2014 leddes han av sin kollega och vän Håkan Hellström, som sedan gav honom en kyss inför en fullsatt arena.

I torsdags dog Freddie Wadling efter en lång tids sjukdom, bara dagar före helgens rekordkonserter. Och inför kvällens rekordpublik hyllade Håkan Hellström legendaren, först genom att spela Wadlings tolkning av Judy Garlands ”Over the rainbow” innan själva konserten.

Men det stannade inte där. Under den inledande låten, "Vi två 17 år" hyllade Göteborgssonen i tysthet sin döda vän Freddie Wadling.

Whisky och ros

Senare under spelningen när Hellström spelade ”Gårdakvarnar och skit” visades bilder på Freddie Wadling på storbildsskärmen. Då gled också en bild på den avlidne artisten Olle Ljungström förbi.

Även vid scenkanten fanns en bild på Wadling, tillsammans med en flaska whisky och en ros.

Freddie Wadling dog i torsdags efter ett hastigt sjukdomsförlopp. Vid förra Ullevispelningen gästade han Hellström på scenen under låten ”Dom där jag kommer från”.

Innan sin konserthelg på Ullevi kärlekshyllade Håkan Hellström sin vän och kollega på Facebook.

– Freddie Wadling älskade. För oss som spelade alternativ musik i Gbg var Freddie en gudfader. En legend. Jag trodde ibland att han skulle överleva oss alla, skrev han då.

Spelade in låt ihop i år

I början av året släppte Wadling skivan ”Efter regnet”, som han även skulle turnera runt med. I låten ”Det är inte nog” medverkade Håkan Hellström på sång. På skivan gjorde Wadling även en finstämd version av Hellströms monsterhit "Känn ingen sorg".

– Jag tror det var Sebbes (Sebastian Öberg, albumets producent och Freddies kollega från Fläskkvartetten) idé. Han frågade Håkan om han hade lust och vara med på en låt och han är ju så snäll, Håkan. Det var skitkul, säger Wadling, och tillade:

– Jag gjorde en liten hyllning tillbaka kan man ju säga.

I Facebookinlägget i går tackade Håkan Hellström för samarbetet.

”All kärlek till dig Freddie. Tack för allt och tack för att jag fick dela scen med dig, min idol, och bli din kompis”, skrev han och länkade till låten ”Over the rainbow” med Wadlings band Fläskkvartetten.

ARTIKELN HANDLAR OM