Jonas Lundqvist

Jonas Lundqvist: ”Jag är den sista coola vita medelklassmannen”

Av: 

Filip Joelsson

MUSIK

Jonas Lundqvist om sin nya skiva

Han är trummisen från det skandalomsusade Göteborgsbandet ”Bad cash quartet”.

Han är ”Jonas Game”, fast egentligen Jonas Lundqvist.

Han är ”den sista coola vita medelklassmannen i hela Sverige”.

Den forne ”Bad cash quartet”-trummisen Jonas Lundqvist, 35, är nu i ropet igen som soloartist. Hans tredje album släpps i dag, ett album som enligt artisten själv varken är ”taco eller bello”.

– Albumet (Vissa nätter) låter som att jag är den sista coola vita medelklassmannen i hela Sverige. Helt unikt för den här tiden, säger en självsäker Jonas Lundqvist.

"Journalister kom på oss"

Musikkarriären började i en förort till Göteborg. Ett gäng 13-åriga grabbar startade ett band som mest lirade Sex Pistols-covers. Några år senare släpptes debutalbumet, och ytterligare några år senare succéalbumet ”Outcast”. Sedan följde några år av kritikerrosade spelningar (120 konserter 2001) kantade av febrilt festande och en löpsedelvänlig livsstil.

– Ja det var några gånger där journalister kom på oss med hela handen i kakburken så att säga, medger Jonas Lundqvist.

LÄS OCKSÅ

Mycket att gilla hos Jonas Lundqvist - Recension - Nöjesbladets Musikblogg

Blev soloartist

2005 splittrades Bad cash quartet. Men så här i efterhand tycker 35-åringen från Örgryte att det kanske var lika bra.

– Vi växte upp tillsammans, sen växte vi isär. Som band ska göra. Vi försvann precis innan vi började bli så där trötta och dåliga som många andra band blir när de ska bli äldre och mogna. Vi blev aldrig mogna, vilket är grymt ju, säger han.

Soloartisteriet började 2007, då under pesudonymen ”Jonas Game”, och senare började Jonas uppträda i eget namn.

Bildar tennisklubb

I dag släpper han sitt tredje album som soloartist, men numera är artistlivet en sidosyssla.

2011 tog Jonas nämligen det, något annorlunda beslutet, att starta upp en tennisklubb med Tennishallen i Kristineberg som bas.

Inga konstigheter, menar Jonas.

– Jag behövde ett jobb så jag pratade lite med en gammal tränare i Göteborg, och så började jag träna barn. Sen skapade jag en egen Tennisklubb i Stockholm tillsammans med Theodor Jensen (Broder Daniel). TK Örnen heter den. Älskar det, utbrister han. Och tillägger:

– Fler musiker borde göra så. Skaffa ett jobb. Alltså snälla musiker skaffa er ett jobb!

Hur menar du?

– För mig är det det enda sättet att vara fri i min musik. Jobbet gör att det jag gör som artist är for real. Alla andra är så jävla beroende av hur många som potentiellt kan tycka om den, och så blir inget äkta, säger han.

Ger sig ut på turné

I samband med skivsläppet ger sig Jonas Lundqvist ut på en liten turné. Redan i dag uppträder han på Debaser Strand i Stockholm, och senare bär det av till Göteborg och Malmö.

– Att uppträda är det bästa jag vet. Det är så långt från vardagen man kan komma. Jag har aldrig någon ordning på det och inget är inrepeterat, vilket är fullständigt livsfarligt egentligen. Jag ångrar mig varje gång.

– Men samtidigt vill jag inte vara en av de där vise männen som vill se ut som att de har ett budskap, kisandes mot solen med rödvin på skjortan liksom. Det är det töntigaste jag vet. Allvarliga män som ser visa ut och ba "vi har varit med om det här och det här".

ANNONS

Se ditt kreditscore, din budget och mycket mer. Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Lundqvist

Musik