Heikki låter som Heikki

Publicerad:
Uppdaterad:

Fantastisk musik blir till i en liten stuga i skogen

Jari och Maria har ett par tatueringar ihop... och ett band.
Jari och Maria har ett par tatueringar ihop... och ett band.

Heikki

Heikki 2

A West Side Fabrication/Border

Pop

Hon: gitarrist i excellenta popbandet The Concretes.

Han: gitarrist i numera närmast legendariska The Bear Quartet och producent på väldigt många av senare års bästa svenska skivor (samt på Ed Harcourts kommande!).

När de inte är något av det bor Maria Eriksson och Jari Haapalainen i en liten stuga i skogen utanför Stockholm och gör musik tillsammans under namnet Heikki.

För två år sedan kom den självbetitlade sjuspårsdebuten; om vartannat skör, intensiv och lekfull, och märkligt beroendeframkallande i sin akustiska anspråkslöshet.

Uppföljaren är både mer producerad och mer varierad och paret har dessutom fått hjälp med spelandet av goda vänner från bland annat Vega och The Tiny, men allt det där som var bra förra gången finns här också.

Det som handlar om att bara göra vad som känns viktigt och roligt för ögonblicket. Och det är därför, inbillar jag mig, som det blir så naturligt att höra Heikki röra sig från den elektriska powerpopen i "Give it back to you" eller underbara singeln "Former hero" till en friformsfolkig låt som "Lovely hands", med både banjo och dragspel och tjo och tjim, och sedan vidare in i den spartanskt arrangerade, djupt rörande balladen "I can"t stand (to see someone hurt)".

Maria sjunger, bevisligen med nyvunnen och starkare tro på sin egen röst, och Jari spelar som vanligt gitarr som den säregna norrbottniska korsning av Tom Verlaine, Bryan MacLean och ganska många grymma gitarrister till som han är. Förutom att de båda verkar ha blodet fullt av självklara melodier kan man kanske ana att de har lyssnat en del på både amerikansk och engelsk folkrock från 70-talet sedan sist, samt antagligen också en del jazz.

Men mer analys behövs inte, om ens det.

För Heikki är Heikki och att de låter så bra ihop beror nog främst på att de bor tillsammans i en liten stuga i skogen och tycker om varandra.

Tre andra bra parplattor

Foto: LUGER
Jari och Maria har ett par tatueringar ihop" och ett band.

Håkan Steen

Publicerad: