”Gyllene” sålde mest av alla - efter 20 år

MUSIK

Gessle: Jag måste nypa mig i armen

2004 var året då Gyllene Tider gjorde comeback i studion efter 20 år.

Men trots ringrosten lyckades de göra Sveriges mest sålda album - alla kategorier.

- Jag måste nypa mig i armen för att fatta att det är sant, säger Per Gessle.

Foto: malin arnesson
ingen ringrost Gyllene tider gjorde succé med sin turné i somras. Dessutom var deras comebackskiva den som såldes mest av alla i Sverige förra året.

Säger du "Gyllene Tider 2004" tänker de flesta på Ullevi och den smått osannolika sommarturnén som lockade en halv miljon människor.

Men bandet gjorde inte bara succé på arenorna i fjol.

- Ett av mina villkor för att överhuvudtaget göra turnén var att vi spelade in en ny skiva först. Visst, det hade varit kul att åka omkring och sjunga "Sommartider" och "Leva livet", men det hade varit för bekvämt att bara luta sig mot våra gamla meriter, säger Per Gessle.

Därför tågade de fem barndomskamraterna in i studion i våras - exakt 20 år efter deras senaste fullängdare "The Heartland Café".

Fick inte låta som soloskiva

- Målet var att vi verkligen skulle låta som ett band, att det inte skulle låta som min soloskiva "Mazarin" gjorde året innan, berättar han.

Resultatet, "Finn 5 fel", blev en enorm försäljningssuccé som hittills har sålt platina (60 000 exemplar) tre gånger om.

När skivbolagens organisation GLF presenterar listan över fjolårets mest sålda skivor ligger albumet i topp.

"Bara" 6:a på singellistan

Även på singellistan fanns GT med i toppstriden - men där fick man se sig slagna av bland andra "Idol 2004"-vinnaren Daniel Lindström.

- Jag är väldigt tacksam över att så många har velat köpa vår musik. Det är verkligen helt otroligt, säger Per Gessle.

För Gyllene Tider väntar nu närmast "Rockbjörnen"-galan på söndag - och chans på ytterligare framgång.

- Vi kommer att vara där, vi är ju nominerade i flera kategorier. Det är bara att hålla tummarna för att folk är snälla mot oss, säger Per Gessle och skrattar.

Kommer Gyllene Tider att återförenas igen?

- Nja, en förutsättning för att en sån här grej ska fungera är att man inte gör det för ofta. Vi får se vad som händer. Just nu vill jag bara hålla mig undan ett tag så folk inte kräks på mig (skratt).

2004 års mest sålda album

Lars Winnerbäck.

2004 års mest sålda singlar

Daniel Lindström.

Jon Forsling