Ice Cube når nya höjder

MUSIK

Respektingivande och lynnig hiphop

Ice Cube

Raw footage (hiphop)

Han kom tillbaka från ingenstans och knockade alla med en kokande liveturné och en lika het comebacksingel. En snart fyrtioårig rappare, som de senaste tio åren har hämtat brödfödan till sina fyra barn från filmindustrin.

Man kan tycka att artister med samma kändisstatus som Ice Cube inte har någon anledning att återvända till micken, särskilt med tanke på tiden det tar att underhålla en filmkarriär. Och hiphopvärlden verkade ganska nöjd med att lämna rapparen i 90-talet, med NWA:s framgångar och tidiga soloalbum som karriärens höjdpunkter.

Men på ren ilska fortsätter gangstarapens störste, med ett independentfinansierat åttonde album, att pusha sin musik till nya höjder.

Kanske inte årets bästa rapplatta men en timme både respektingivande och lynnig hiphop av hederligt gammalt västkustsnitt. Och betydligt vassare än Ice Cubes senaste, sunkiga ”Laugh now, cry later” från 2006.

Viktigast är politiskt laddade ”Gangsta rap made me do it” som tillsammans med den Michael Moore-inspirerade videon attackerar amerikanskt hyckleri i dess många former. Med skruvad ironi närmar sig Ice Cube tunga ämnen som Irak-krig och medial rasism genom att helhjärtat själv ta på sig skulden för hela världens illgärningar.

”Blame me” är de inledande orden och de sätter temat för låten, plattan och egentligen hela comebacken. Det finns ingen bättre syndabock att skylla problemen på än en äkta original gangsta.

Bästa spår: ”Gangsta rap made me do it”.

ARTIKELN HANDLAR OM