Sista turnén med bandet

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

”Det kanske blir så jobbigt att man skiter i efterfesten och bara drar”

1 av 6 | Foto: Foto: Magnus Sandberg
på plats ”Debaser Medis i Stockholm är det perfekta stället för en avskedsspelning”, säger Nicke Andersson, till höger om Anders ”Boba” Lindström. ”Det går in 800 personer. En blandning av stor och liten klubb.”

Två dagar – fyra spelningar.

Aftonbladet kan avslöja att Hellacopters sätter punkt för karriären med en stor finalhelg på Debaser Medis i Stockholm.

– Men det blir ingen pyro. Vi är för fan inte E-Type, säger Nicke Andersson.

En 14 år lång saga lider mot sitt slut. Om två och en halv månad, den 27 oktober, finns inte Hellacopters mer.

Då har bandet gjort sin sista turnévända i Sverige, med en maffig avslutning på Debaser Medis i Stockholm.

Under två helgdagar ska de genomföra fyra spelningar, varav den första är något så ovanligt som en frukostshow – för nära och kära.

– Syftet med att gigga så tidigt är att vi då kan streama avskedet till våra fans i Australien och Japan. Men eftersom det lär bli svårt att få vanligt folk att gå man ur huse till klockan elva på morgonen så bjuder vi in våra polare i stället, säger pianisten Anders ”Boba” Lindström, 39.

”Pratat om silltallrik”

Sångaren och gitarristen Nicke Andersson, 36, flinar:

– Det har pratats om silltallrik och groggbuffé, men jag vet inte. Något som liknar Finlandsbåten ska vi i alla fall få till.

Hellacopters, som chockade musik-Sverige när de för knappt ett år sedan meddelade att de lägger ner, har i sommar värmt upp inför avskedet med ett tiotal festivalspelningar runt om i landet.

De har överlag fått höga betyg men en del recensenter har tyckt att något saknats, vilket upprör Nicke Andersson:

– De verkar chockade över att det inte varit mer spektakel på scenen – något som jag ställer mig helt oförstående till. Skulle vi plötsligt ha bomber och fyrverkerier som E-Type, bara för att det här är det sista vi gör?

Medlemmarna är överens om att Hellacopters inte bör ta ut svängarna mer än musikaliskt.

Fick åka golfbil

Det blir bara pannkaka.

– Som när vi skulle landa med helikopter intill publiken på Where The Action Is och polisen plötsligt styrde om oss till utkanten av festivalområdet. Vi fick åka golfbil till scenen – och ingen jävel fattade att det var vi som cirkulerat där uppe, säger Anders ”Boba” Lindström.

På den spelningen hoppade exmedlemmen Dregen in på några låtar. Kommer han att vara med i höst?

– Han är välkommen, om han inte är ute med Backyard Babies då. Det har varit asroligt att ha med honom i sommar – även om han har en annan dygnsrytm än vi och gärna stannar uppe lite längre.

Med de allra sista turnédatumen spikade, börjar ni bli vemodiga?

– Nej inte än, just nu är allt som vanligt. Men efter sista spelningen kommer det nog att kännas skumt. Det kanske blir så jobbigt att man skiter i efterfesten och bara drar, säger Nicke Andersson.

Publicerad: