Fantastiska och drömska melodier

MUSIK

THE RADIO DEPT.

Lesser matters

(Labrador/MNW)

POP

Foto: Gitarrpop på gränsen till nervsammanbrott.

Lesser matters (Labrador/MNW)

POP

"Småfumliga shoegazers från Malmö med melodier så fina att de håller på att gå sönder" skrev jag om The Radio Dept. första gången jag nämnde dem i den här tidningen, i en krönika i november.

Det var efter en spelning på Universitetet i Stockholm och "pondus" hörde kanske inte till orden som bäst beskrev den.

Men det var också precis det jag föll för. Radio Dept kändes som gitarrpop på gränsen till nervsammanbrott, och därför blev de närmast magnetiska på scen. Hur skulle det sluta?

Det här debutalbumet odlar liknande känslor. Det är musik som hänger på en skör tråd, allt annat än "bredbent" eller "potent" eller "laddat av självförtroende".

Men det är just sårbarheten, tvivlet och vemodet som klistrar fast mig vid högtalarna, förundrad över hur fantastiskt vacker popmusik som görs i Sverige just nu.

Shoegazers, ja. Ska man ge sig på att pricka in The Radio Dept. på referenskartan är det förvisso svårt att komma förbi den era av drönigt introvert gitarrpop som för drygt tio år sedan födde band som My Bloody Valentine och Slowdive. Lika svårt som det är att höra de krasande distorsionsmolnen som väller fram ur gitarrerna utan att nämna The Jesus And Mary Chains debutalbum.

Men det är mindre viktigt. För den här kvartetten har i låtar som "Where the damage isn"t already done", "Why won"t you talk about it", "Against the tide", "Strange things will happen" eller "Lost and found" ett tämligen unikt uttryck.

Format lika mycket av Johan Duncansons ofta rätt oväntat twistade texter som av den särpräglande mixen av vasst kantade gitarrer och mjuka orglar över antingen sparsmakade trummor eller en ännu mer sparsmakad trummaskin. Samt, förstås, av alla de där rätt fantastiska drömska melodierna.

"Lesser matters" hyllar de små, enkla lösningarna.

Men den låter som början på något stort.

Lyssna

Håkan Steen